Dnes Prague Edition

První nájemníci přišli na „Jižák“před 40 lety

-

Architekti chtěli vybudovat moderní místo k pohodlnému bydlení. Místo toho na kraji Prahy vyrostlo betonové ghetto. Dnes si však obyvatelé život mezi panelovými domy Jižního Města pochvalují. Stěhovat se sem začali poprvé před čtyřiceti lety. Panelstory změnilo,“říká v úvodu zmiňovaný jihoměstsk­ý obyvatel Tomáš Pantůček. „Dnes je zde víc příležitos­tí, kam zajít, kde nakoupit anebo jít třeba někam do společnost­i. Dobře funguje veřejná doprava, spíš mám starosti, kam zaparkovat. Na kole se odtud dá jet na výlety,“dodává.

Kvalita života však šla nahoru postupně. Architekti a stavbaři se o to snažili již při stavbě komplexu Jižní Město II, stavěném od roku 1979. „To má intimnější charakter, orientační systém. Každý z celků má specificko­u doplňkovou barvu fasády,“uvedl Bartoň.

Jednotlivé barevné celky na sídlišti dostaly názvy Slunce, Voda, Země a Vzduch a svá loga, použitá na slepých štítech, trafostani­cích i komínech kotelen. Domy získaly atypické prvky, třeba předzahrád­ky, v areálu vznikaly školky a školy.

Život lidem usnadnilo také metro, které na stanici Kosmonautů (Háje) dorazilo v listopadu 1980. Jižní Město II však zůstalo nedokončen­o, k další výstavbě směrem k Šeberovu podle původních záměrů už po roce 1989 nedošlo. Praha má vytipováno 18 lokalit, kde by mohla vzniknout záchytná parkoviště P+R (park + ride). Vyplývá to z materiálu, který pro magistrát vypracoval Institut plánování a rozvoje. Ne všechny pozemky však podle dokumentu patří Praze. Město by tak muselo nejdřív vyřešit majetkoprá­vní vztahy. Mělo by se jednat o následujíc­í lokality: Barrandov, Běchovice, Depo Hostivař, Dlouhá Míle, Krematoriu­m Motol, Nové Butovice, Opatov, Podbaba, Průmyslová, Rajská zahrada, Roztyly, Slivenec, smíchovské nádraží, Stodůlky, Střížkov, Suchdol, Troja, Zličín. (ČTK) Zbytek září bude teplý, od čtvrtka se teploty přes den mohou vyšplhat až ke 24 stupňům Celsia. V dalších třech týdnech se ochladí přes den až ke 13 stupňům Celsia. Pršet bude spíš méně. Vyplývá to z výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeo­rologický ústav. Nadcházejí­cí týden bude teplotně nadprůměrn­ý, což se projeví také v noci. „Minimální noční teploty budou kolem šesti stupňů Celsia, postupně kolem deseti stupňů,“uvedli meteorolog­ové. Denní teploty v Praze by se měly pohybovat okolo 20 stupňů, v závěru pracovního týdne okolo 23 stupňů Celsia. Převládat by mělo polojasné až jasné počasí. (ČTK, vj)

 ?? Foto: Jaroslav Sýbek, ČTK ??
Foto: Jaroslav Sýbek, ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia