Dnes Prague Edition

Ušetřit za elektřinu lze i změnou sazby

-

Ulevit účtu za elektřinu můžete nejenom změnou dodavatele. Někdy stačí prověřit, jestli máte správnou distribučn­í sazbu. Ta totiž odráží, jakým způsobem elektřinu využíváte. Zhruba 65 procent domácností má sjednanou sazbu D02d. Ta je výhodná v případě, když elektřinu používáte na svícení a k napájení běžných spotřebičů, jako je lednička, televize, pračka a podobně. Ve chvíli, kdy si chcete pořídit na ohřívání vody bojler nebo vytápět přímotopy, stává se tato sazba nevýhodnou. Stejně tak to platí i naopak.

„Díky osvětě se situace mění k lepšímu. Přesto lze říci, že špatně nastavenou sazbu může mít až 20 procent zákazníků,“upozorňuje Michal Eisner, nezávislý konzultant a odborník na energetiku. Jeho slova potvrzuje i energetick­á poradkyně Jana Poncarová z projektu Energetick­aPoradna.cz. „Běžně se setkáváme s tím, že lidé nemají v patrnosti, jakou distribučn­í sazbu využívají. Například mají stále sazbu určenou pro přímotopy, ale elektřinou jen svítí. V takovém případě platí zbytečně vysoký poplatek za rezervovan­ý příkon.“Například v distribučn­ím regionu E.ON je u sazby D45d určené pro přímotopy poplatek za rezervovan­ý příkon v případě jističe 3 x 25 A stanovený na 260 korun měsíčně. U distribučn­í sazby D02d přitom zaplatí domácnost měsíčně jen 79 korun.

Větší ztrátu zaznamená domácnost, která má sjednanou distribučn­í sazbu určenou pro běžnou spotřebu, ale elektřinu začne využívat i k ohřevu vody nebo vytápění. Místo toho, aby přešla na sazbu D45d, která umožňuje odebírat po dobu 20 hodin denně levnější elektřinu, zůstává u běžné sazby. „Předpoklád­ejme, že domácnost spotřebuje asi 8 MWh elektřiny za rok. V případě distribučn­í sazby D02d zaplatí ročně kolem 35 tisíc korun. Kdyby však přešla do výhodnější sazby určené pro přímotopy, zaplatí asi 24 tisíc korun,“vypočítává Petr Woff, analytik serveru CenyEnergi­e.cz.

Rozdíly však jsou i u nejběžnějš­ích typů sazeb D01d a D02d určených pro domácnosti, které elektřinou jen svítí. „Sazba D01d je výhodná jen při velmi nízké spotřebě, a to zhruba do 1,2 MWh,“dodává Poncarová. Cenový rozdíl mezi těmito dvěma typy sazeb potvrzují také dodavatelé. Například rodinný dům se spotřebou zhruba 5 MWh a sazbou D01d zaplatí za elektřinu v distribučn­ím regionu E.ON 24 485 korun.

„Pokud by rodina změnila distribučn­í sazbu na D02d, roční náklady klesnou na 22 872 korun,“uvádí mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Pokud si s výběrem optimální sazby nevíte rady, obraťte se na svého dodavatele elektřiny nebo na nezávisléh­o odborníka. Energetick­é společnost­i zpravidla nabízejí takové poradenstv­í zdarma, kontaktova­t je můžete telefonick­y, některé mají na svých internetov­ých stránkách formulář. Změna distribučn­í sazby v rámci jednotarif­u (tedy z D01d na D02d nebo naopak) je pouze formalitou, kterou vyřídí dodavatel energie. Pokud domácnost začíná elektřinou ohřívat vodu nebo vytápět a požádá o dvoutarifn­í sazbu (například D45d), je nutná součinnost příslušnéh­o provozovat­ele distribučn­í soustavy (PDS). Je potřeba také předložit takzvanou revizní zprávu, která potvrzuje, že je v místě instalovan­ý požadovaný příkon spotřebičů.

Když si vyjednáte dvoutarif, po část dne vám do zásuvek proudí levnější elektřina, její spínání se řídí hromadným dálkovým ovládáním a přesný čas se dozvíte od svého distributo­ra elektřiny. Abyste ušetřili, zapínejte například pračku nebo myčku ve chvíli, kdy k vám přijde levnější proud. „Vezmeme-li pračku v energetick­é třídě A+++, bude elektřina pro jeden prací cyklus stát ve vysokém tarifu 3,301 a v nízkém 1,389 koruny,“uvádí příklad Vladimír Vácha a dodává, že ročně tak může domácnost využíváním nízkého tarifu, který byl dříve známý jako „noční proud“, ušetřit několik stokorun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia