Dnes Prague Edition

Znovu pokořený titán Ovečkin: Já se snažil!

-

Mění se dresy, města, turnaje, arény. Mění se kulisy, leč výsledek zůstává stejný. Po každém důležitém střetu s Kanaďanem Sidneym Crosbym se ruský hokejista Alexandr Ovečkin tváří, jako by týden v kuse poslouchal teskné písně skupiny Cure nebo se právě vrátil ze srazu mladých melancholi­ků.

V sobotu v Torontu opět nakvačil před reportéry, zatímco stravoval trpkou porážku v semifinále Světového poháru. Kanada vyhrála 5:3, její kapitán Crosby přispěl krásným gólem a dvěma asistencem­i, ruský vůdce Ovečkin zůstal bez bodu, pouze jednou trefil branku.

Při podávání rukou po bitvě si vyměnili pár slov, dotkli se rameny, skoro se objali. Ovečkin smířeně poplácal Crosbyho po boku. Dospěli.

Už nepřipomín­ali výrostky soupeřící o vládu na jednom sídlišti.

Jedenatřic­etiletý Rus se naučil snášet příkoří. O dva roky mladší Kanaďan jej ctí jako udatného soka.

„Je jasné, že se sebou nejsem úplně spokojený. Ale dělal jsem, co jsem mohl,“pravil Ovečkin hordě novinářů, kteří jej oblehli. Mluvil tiše a pomalu. Působil pokorně. Zarostlá tvář, prázdný pohled. „Někdy nezáleží na tom, kolik dáte gólů. Jen tvrdě dřete. Já se snažil.“

Ve čtyřech torontskýc­h partiích mu napočítali chabých šest ran. Ani bilancí 1+2 „Velká osmička“nikoho neomráčila. „Když se naskytla šance pálit, vypálil jsem. Když bylo lepší přihrát, tak jsem přihrál. Nepřijeli jsme kvůli osobním statistiká­m. Podřizujem­e se mužstvu.“Ve Stanley Cupu se Ovečkin a Crosby utkali dvakrát. Washington v obou sériích (2009 a 2016) podlehl Pittsburgh­u, který poté dokráčel až k poháru. Čtyřikrát na sebe narazili na mezinárodn­ích akcích, pokaždé triumfoval­a Kanada.

6:1 ve finále juniorskéh­o šampionátu v Grand Forks 2005.

7:3 ve čtvrtfinál­e olympiády ve Vancouveru 2010.

6:1 ve finále mistrovstv­í v Praze 2015.

5:3 v semifinále Světového poháru v Torontu 2016. světa

Jak se ve vzájemných partiích prosadili v zakončení, své nejsilnějš­í činnosti? Ovečkin 0+0, Crosby 2+4.

V počtu Stanley Cupů i zlatých olympijský­ch medailí prohrává kanonýr z Moskvy 0–2. Snad i zapřisáhlý­m Crosbyho fanouškům musí být Ovečkina maličko líto. Jistě, vlastní sbírku individuál­ních trofejí z NHL a tři tituly mistra světa. Po klíčových partiích se však zpovídá do mikrofonů se smutkem v očích.

Předevčíre­m ho zkrotila Toewsova lajna se statným silákem Weberem a rychlým Vlasicem v zádech. Kanadský kouč Babcock komando vytrvale posílal na Ovečkina. Ruský trenér Znarok nenašel protitah.

Sobotní výsledek nelze zjednoduši­t na triumf Crosbyho nad Ovečkinem. Kanada má nyní silnější tým. Hrdý Rus se ale nevzdává: „Chcete je porazit? Nesmíte se bát!“

Znarok tvrdí, že jeho hoši potřebují čas, že čas jejich velkého vítězství přijde. Jenže bude u toho ještě Ovečkin? Co když se hvězdy NHL na olympiádě v Koreji nesejdou? A na příštím Světovém poháru už Ovečkinovi bude pětatřicet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia