Dnes Prague Edition

Češi nepohřbíva­jí blízké

Opuštěných lidí, jimž musí pohřeb vypravit obec, prudce přibývá. Během deseti let se jejich počet zvedl o více než tisíc procent.

- Pavel Švec reportér MF DNES

PRAHA Ten nejlevnějš­í pohřeb vyjde zhruba na osm tisíc korun. Jenže i tato částka je pro některé chudé Čechy příliš vysoká, aby ji byli ochotni zaplatit za své zemřelé příbuzné. Vedle toho populace stárne, zvyšuje se míra individual­ismu, stále více se rozpadá soudržnost rodiny, a tak přibývá i lidí, kteří zemřou zcela opuštění a pozůstalým za vypravení pohřbu nestojí.

Důsledkem je zvyšující se počet zemřelých, kterým musí pohřeb zaplatit stát nebo radnice. Před devíti lety se jednalo o necelou stovku případů, během desetiletí se toto číslo zvýšilo jedenáctkr­át. A to ještě ve statistiká­ch ministerst­va pro místní rozvoj nejsou zaneseny stovky pohřbů, které ze svého zaplatily obce a nakonec peníze vydolovaly při tahanicích o dědictví zemřelého.

MF DNES zjišťovala, jak se to projevilo v šedesáti největších českých městech. Většina z nich nelichotiv­ý trend potvrdila. Přitom takzvaný sociální pohřeb stojí včetně práce úředníků či právníků kolem deseti tisíc korun.

Třeba Karlovy Vary před pěti lety pohřbily dvacet opuštěných lidí, vloni jich bylo již o patnáct více. „Město tyto náklady uplatňuje buď v dědickém řízení, nebo není-li dědiců, žádá o náhradu ministerst­vo pro místní rozvoj, takže vynaložené prostředky se obvykle městu vrátí,“říká magistrátn­í mluvčí Jan Kopál. Ještě výraznější nárůst zaznamenal nedaleký Cheb, v němž se počet těchto pohřbů zdvojnásob­il, Šumperk či Písek, kde radnice zaplatila dokonce asi sedmkrát víc, a to jen za pouhé dva poslední roky.

I proto na tento problém pamatuje připravova­ná novela zákona o pohřebnict­ví. Nově bude za slušné pohřbení každého občana, o něhož se dobrovolně nepostaral­i příbuzní, odpovědný výhradně stát. Zmenší se i byrokracie s tím spojená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia