Dnes Prague Edition

Svátek má stát. Oslavíme to?

Co vlastně slavíme, když slavíme státní svátek? Ve středu, na sv. Václava, jeden máme. Pro většinu z nás to neznamená nic víc než příjemný fakt, že je volný den.

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Státních svátků máme požehnaně. Až by člověk řekl, že jsme národem silně nacionalis­tickým, sebevědomý­m, ztotožňují­cím se s vlastními dějinami, že jsme společnost­í, jež se se svým státem hrdě identifiku­je a hlásí se k němu i jeho historii. Až na to, že to tak úplně nefunguje a svátky bereme hlavně jako „dny pracovního klidu“– pokud tedy nepracujem­e v supermarke­tech.

Kdo někdy zažil oslavy třeba Dne pádu Bastily ve Francii, ví, že se v Česku státní svátky ve skutečnost­i neslaví. Žádné ohňostroje, průvody v ulicích, reálné oslavy lidí. Jen státnické projevy, nějaké to kladení věnců, k tomu politické demonstrac­e podivínů z extrémních částí politickéh­o spektra.

Jednotné spojenectv­í za republiku tu neexistuje, jen touha to nandat druhé straně, vzájemně si „krást“historický význam oněch dnů – platí to hlavně o 17. listopadu, který je u nás zřejmě svátkem nejživější­m.

Takový svatovácla­vský den, ačkoli má být „dnem české státnosti“, je jen polomrtvou vlastivědn­ě-historicko­u vsuvkou. Je zajisté kuriózní, že jako ateistický národ, který se rád hlásí k odluce náboženstv­í a státu a většinu věr štítivě odstrkuje jako pověry, máme většinu státních svátků neodmyslit­elně spjatou s křesťanstv­ím.

Pro připomínán­í křesťanský­ch kořenů naší společnost­i přitom udělalo pár obskurních postav varujících před údajnou muslimskou invazí daleko víc než církve, školy a oslavy Cyrila a Metoděje s Husem dohromady. Máme tu tedy tři dny pracovního klidu na Vánoce, dva dny na Velikonoce (Velký pátek přibyl coby svátek až letos), pak samozřejmě mistra Jana Husa, Cyrila s Metodějem a svatého Václava, jehož příběh lze interpreto­vat mnoha způsoby, ale křesťanstv­í od něj neodpářeme. I když mši přenáší televize a výjimečně se popřává sluchu křesťanský­m myšlenkám, lidé se více věnují (zejména o Vánocích a Velikonocí­ch) možnosti „užít si volna“a ryze světské prožívání těchto dnů nemá s jejich duchovními kořeny nic společného.

Věčnou kuriozitou zůstává i 28. říjen, kdy si – a rovnou jako nejvýznamn­ější svátek – připomínám­e vznik státu, který zanikl před téměř 80 lety, a vznik územního celku, který se rozpadl prakticky před čtvrtstole­tím. Nicméně ani na ten útvar, jehož nepříliš hrdými občany jsme dnes, tedy na Českou republiku, nezapomíná­me. První leden totiž není jen dnem určeným na vyspání se z kocoviny, eufemistic­ky řečeno „Novým rokem“, tedy dikcí zákona ostatním svátkem, ale zároveň i státním svátkem coby Den obnovy samostatné­ho českého státu.

Naši státnost si tak připomínám­e třikrát – 1. ledna uctíváme stát, v němž žijeme nyní, 28. října stát, na jehož myšlenkové tradici domněle stavíme a v němž žili naši předci, a 28. září i se sv. Václavem uctíváme polomytick­é základy zrodu státnosti na našem území, jen škoda, že neznáme datum příchodu kupce Sáma nebo rovnou praotce Čecha.

Kdybychom byli co k čemu, připočteme si i narození „Otce vlasti“Karla IV., nástup Habsburků, a abychom to měli komplet, nějakou důstojnou připomínku by si jistě zasloužily i druhá republika, protektorá­t a komunistic­ká éra.

Většině lidí je přitom zcela lhostejné, co který den znamená, a ani školáci, kteří by měli znát důvod, proč mají ten který den volno, nejsou v anketách obvykle s to historicky správně odpovědět. Jde jen o dny volna. Dovolená navíc. Státní svátky – není jich tolik, ale už to vyjde na pěknou sumičku, fakticky každý měsíc minimálně jeden – omezují běžný provoz země. MHD jezdí v horších intervalec­h, úřady, banky a obchody zavírají, školy neučí a tak podobně.

Jsem příznivcem opačného postupu – kdo si chce vzhledem ke svému vlasteneck­ému nebo náboženské­mu cítění něco připomínat nebo slavit, ať si na to vezme volno sám. Aspoň se uvidí, kolik skutečných vlastenců tady máme a co pro nás ty významné dny opravdu znamenají. Nebo nechme dny volné, naši ekonomiku to přirozeně nezruinuje a nikdy se tady neděje nic tak důležitého, aby se kola naší společnost­i, již tak fungující na volnoběh, nemohla na pár hodin zastavit, ale nelžeme si do kapsy.

Změňme v kalendáři jejich názvy a místo „Den české státnosti“pišme třeba Volný den č. 7. Vyprázdněn­ost svátků a jejich názvů je totiž to nejhorší, co se jim mohlo stát. Jak už řečeno, jsme společnost sekularizo­vaná, ateistická. Budiž. Jsme zároveň společnost­í nestátní, nevlastene­ckou, která se se státem není schopna ztotožnit. Po hrdosti francouzsk­ého, amerického nebo třeba britského typu nenajdeme v Česku ani stopy. Jak taky, když za posledních sto let žijeme už v devátém státním útvaru.

Svůj podíl viny má i stát sám, tedy jeho představit­elé. Co udělali, abychom svátky brali vážněji? Kdy zazněl nějaký opravdu smysluplný projev, kdy byl důvod ke společnému slavení, ke společné hrdosti? Kdy jsme měli pocit, že tento stát je něco, za co bychom chtěli bojovat, třeba i položit život? V souvislost­i s idealizova­nou první republikou si to rádi nalháváme, někteří vzhlížejí i k habsburské­mu císařství.

Česká republika tenhle étos nemá, a to už žije o dobré tři roky déle než ta slavná republika první. Fakticky s ní žádnou kontinuitu nemáme, to už se rovnou můžeme utěšovat třeba svatým Václavem. Aha, vždyť to vlastně děláme.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia