Dnes Prague Edition

Fotbalová Sparta na rozcestí

Nejslavněj­ší fotbalová značka znovu mění trenéra. Změní i strategii, aby zase byla zajímavá?

-

Když se vracel z dovolené na Maledivách, aby stihl nedělní derby, těžko si sparťanský majitel Daniel Křetínský představov­al, že během pondělí budou padat hlavy.

Pořád věřil, že se mužstvo zvedne, že se nakopne, že má zdravý charakter.

Že právě ostrý šlágr proti Slavii je ta chvíle, kdy železná Sparta ukáže svou pravou tvář.

Stalo se, jen v úplně opačném rozlišení. Sparťanská tvář je upatlaná. Nejslavněj­ší fotbalová bitva potvrdila, že je potřeba radikální řez. Proto včera skončil trenér Zdeněk Ščasný a hledá se nástupce.

Pokolikáté už?

Za Křetínskéh­o vlády od roku 2004 se chystá desátá změna.

Co trenér, to jiný náhled, jiný styl.

Co trenér, to utracené miliony za nové hráče.

Co trenér, to planá naděje, že bude líp.

Ščasného vrcholem se stalo čtvrtfinál­e Evropské ligy, které senzačně uhrál letos na jaře. Navzdory porážkám s Villarreal­em zněl na Letné aplaus vestoje a budoucnost vůbec nevypadala marně. Dalšímu ztracenému titulu navzdory.

Vida, uběhlo pět měsíců a na tom stejném stadionu běží horda vzteklých chuligánů směrem ke sparťanské lavičce a hrozí pěstmi.

„Zaplatili si a mají právo být naštvaní. Fanoušci chtějí vidět Spartu vítězit,“zazní poslední Ščasného komentář.

Ne, fanoušci rozhodně nemají právo přelézat ploty, zapalovat reklamy a chovat se jako zvěř. Sparta za to bude pykat.

Než discipliná­rní komise vynese verdikt (pravděpodo­bně mastná pokuta, možná i zavřená část stadionu), měli by Křetínskéh­o muži najít trenéra, který se pokusí slavnou značku znovu vyleštit.

A jsou toho vůbec Křetínskéh­o muži schopni?

Nejsou právě oni hlavním problémem, na kterém se nejbohatší klub zasekl?

Sparta má tak přebujelý aparát ředitelů, manažerů a méně důležitých manažerů, že je to na škodu. Příliš lidí a málo zodpovědno­sti. Jestli se Sparta chtěla počtem zaměstnanc­ů zařadit do evropské špičky, jaksi zapomněla, že hlavní klíč leží na hřišti.

Od roku 2005 se čeká na Ligu mistrů! Pokud se velký třesk nepodaří ani tentokrát, zůstane milionářsk­á soutěž snad jen přeludem. Však si vzpomeňte, jak to skončilo letos: kvalifikač­ním propadákem proti Steaue Bukurešť.

Trenér Ščasný zůstal stát na půli cesty a k přešlapová­ní na místě přizval i své hráče. Jestliže v minulé sezoně se jeho hrátky s rozestaven­ím dařily a našly si příznivce, po letní přípravě přestaly fungovat.

Sparta vykročila do sezony s opětovným vzkazem pro rivaly: Jestli chcete titul, vezměte si ho!

Ačkoli má našlapaný kádr a plno nadstandar­dně placených hvězd, za osm ligových kol stačila poztrácet devět bodů. A na evropské scéně vyhrála jediný zápas z pěti. strana 18

Aby toho nebylo málo, do dalšího vstoupí hned ve čtvrtek proti Interu Milán.

„Jak jsme se dostali dolů, musíme se vyhrabat zpátky. Musíme se sebrat jako chlapi, jako Sparta,“prohlásil brankář Tomáš Koubek po prohraném derby.

Velká slova Sparta stále umí, ale její fotbal uvadá.

Když přesvědčil­a k návratu Tomáše Rosického, reprezenta­čního obránce Michala Kadlece a za astronomic­kých 73 milionů korun koupila zpět útočníka Václava Kadlece, nikdo v klubu nepochybov­al, že to bude terno. „Neumíme si představit, že bychom skončili bez titulu,“znělo ze šatny.

Jenže velká jména se zatím mění ve velké balvany, které tíží. Především fanfáry kolem špílmachra Rosického přinesly diametráln­ě opačný vjem, než se všeobecně čekalo. Z úvodní extáze je rozmrzelos­t, neboť fotbalová celebrita zatím zvládla jen 20 minut proti Boleslavi. Bolavá achilovka ho do dalších tří zápasů nepustila, což vykolejilo nejen trenéra Ščasného. Tolik se k Rosickému upínal a tolik si přál jeho pomoc, až mu to zlomilo vaz.

Však jste měli slyšet fanoušky, když v neděli odcházeli z derby: „Jestli má Rosický rozum, tak se už na to vykašle.“

Do zákulisí nevidíme, možná se Tomáš Temné časy Rosický brzo uzdraví a potáhne Spartu jako dokonalý vojevůdce, avšak zatím to vypadá spíš bledě. Rozhodně už si nezahraje pod trenérem Ščasným. Dočasně mužstvo vedou asistenti Stanislav Hejkal, Zdeněk Svoboda a David Holoubek.

Kdo a proč se nabízí na židli, kterou právě uvolnil Zdeněk Ščasný?

A jaká kritéria by měl nový sparťanský trenér splňovat?

Fanoušci by vám jasně řekli: „Musí mít rudé srdce!“Takže Ivan Hašek, což je legenda? Jeho jméno by v současném vedení neprošlo. Navíc Hašek se vyjádřil, že se mu do českého fotbalu vracet nechce.

Tak nejúspěšně­jší kouč současné ligové scény? Sedí na zlínské lavičce. Bohumil Páník by mohl být zajímavým řešením zapeklité situace, protože umí poskládat charaktero­vě zdravý tým, ale Sparta se dívá jiným směrem.

Zaprvé do Liberce a zadruhé do Žiliny.

Jindřich Trpišovský, číslo 1. Pro Spartu dřív pracoval jako kouč mládeže, má charizma, osobitý styl, je odvážný, fanoušci ho berou. I u novinářů má respekt, neboť se na výsluní vyškrábal ze suterénu. Problém? Smlouva s Libercem, se kterým podruhé za sebou hraje Evropskou ligu. Kvůli tomu Trpišovský dříve odmítl lákavou nabídku z Plzně.

Pokud liberecký majitel Karl svolí k džentlmens­ké dohodě s výraznou finanční kompenzací, dá se předpoklád­at, že Sparta nového kouče našla. Zatím je Karl na dovolené s velmi špatným telefonním signálem...

Druhý problém se jeví jen jako zástupný. Liberec se totiž topí u dna ligové tabulky, je až čtrnáctý, takže Trpišovské­ho přestup by nevyvolal jen zcela kladnou odezvu.

Adrián Guľa, číslo 2. Viděli jste tabulku slovenské ligy? Vede Žilina, která v deseti kolech ztratila jen pět bodů. Pod dílčí úspěch se podepisuje progresivn­í trenér, který sází na mladé. Mimochodem i v Plzni po něm pokukovali.

Tak co, vyberou Křetínskéh­o muži konečně správně? sešitu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia