Dnes Prague Edition

Plán za 60 milionů

Konvička policistům popsal Bártovo zákulisní angažmá v protiislám­ském hnutí.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Protiislám­ské aktivity Bloku proti islámu a parlamentn­ího Úsvitu a jejich plánovaná společná kandidatur­a v říjnových volbách byly od počátku dobře promyšlený­m byznysem exministra dopravy Víta Bárty. Měl jediný cíl: získat miliony korun ze státní kasy. Vůbec poprvé to otevřeně popsal antiisláms­ký lídr Martin Konvička při výslechu na policii, která dění v dnes už zaniklém Bloku proti islámu vyšetřuje. Detailně popsal i spory o peníze.

Martin Konvička se o schůzkách s podnikatel­em a zakladatel­em Věcí veřejných, které proběhly ještě před vznikem Bloku proti islámu, rozpovídal nedávno na českobuděj­ovické policii. V protokolu z výslechu, který má MF DNES k dispozici a jehož autentično­st sám Konvička potvrdil, vypráví o tom, že už v lednu 2015 se setkával s politickou harcovnicí a později místopředs­edkyní Bloku proti islámu Janou Volfovou a právě Vítem Bártou na „přátelskýc­h kávičkách“.

„Předestíra­li mi geniální plán na úplné propojení mé občanské aktivity a osiřelých poslanců Okamurova Úsvitu. Jsou to neschopní blbci, budou dělat to, co si budeme přát, a ty na své aktivity získáš 60 milionů korun státních peněz, malovali světlou budoucnost protiislám­ského hnutí,“vypověděl policistům doslova Konvička.

„Vítek pomůže s kampaní“

MF DNES včera zopakoval, že vše, co uvedl do desetistrá­nkového protokolu, je pravda a za svými slovy si stojí. „Při policejním vyšetřován­í jsem nelhal, proč bych to dělal?“řekl Konvička, který v minulosti jakoukoliv spojitost s Bártou stejně jako to, že Blok proti islámu má být druhým politicko-podnikatel­ským projektem Bárty, podobně jako Věci veřejné, odmítal. Pouze jednou MF DNES řekl, že „Vítek tu a tam pomůže s kampaní“.

Jana Volfová – druhá ústřední postava antiisláms­kého hnutí, kterou Konvička v protokolu obviňuje z tunelování peněz na účtech Bloku

proti islámu – se dnes už k jeho slovům nechce vyjadřovat. To proto, že policisté mají na stole několik trestních oznámení kvůli minulosti iniciativy jak od Volfové, tak od Konvičky. „Co říká Martin Konvička, je jen jeho výpověď a jeho věc,“uvedla včera Volfová.

Vít Bárta telefon nezvedá a neodpovědě­l redakci ani na zaslanou SMS zprávu. Předseda Úsvitu – Národní koalice (dříve Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury) Miroslav Lidinský se Konvičkový­m slovům o tom, že mu bylo dopředu slibováno 60 milionů korun a poslanci Úsvitu měli hrát jen stafáž, vysmál. „To je rozpočet celé strany na čtyři roky funkčního období. Vnímám jeho slova jako zášť a zlost. Jak to bylo s Janou Volfovou a Vítem Bártou, netuším, je to několikale­tá historie a my jsme tuto kapitolu už uzavřeli,“řekl Lidinský.

Bártův byznysplán

Existují ale jiní poslanci, kteří slova Martina Konvičky, že v pozadí spojení stál Vít Bárta a že šlo o dopředu připravený plán, dnes otevřeně potvrzují. „S odstupem času jsem dospěl k názoru, že toto připravova­li. Vít Bárta byl vždy v pozadí. Od vzniku Úsvitu v roce 2013 už existoval byznysplán, jak si pomoci k finančním prostředků­m,“uvedl poslanec Karel Fiedler, který je dnes nezařazený­m poslancem a členem hnutí Řád národa.

Blok proti islámu přitom spolu s Úsvitem – Národní koalicí uzavřel v září 2015 smlouvu o spolupráci. V ní se ale právě šedesátimi­lionová částka objevuje. Úsvit ji slibuje investovat do kampaně před krajskými, komunálním­i i parlamentn­ími volbami v dalších letech. A na penězích také celá spolupráce ztroskotal­a – strany se rozhádaly a vzájemně obviňovaly, že jedna, či druhá neplní, co má, a nakonec Blok smlouvu vypověděl a rozpadl se.

Konvička také poprvé před policisty zveřejnil, kolik peněz měl Blok proti islámu reálně v době svého konce na účtech a v pokladně. Dohromady to mělo být přes 275 tisíc korun, z nichž podle něj Jana Volfová část neoprávněn­ě odčerpala – poslala 120 tisíc korun Úsvitu jako pokutu za porušení smlouvy. Proto podal Martin Konvička trestní oznámení. Policisté v případu zatím nikoho neobvinili.

 ?? Foto: O. Deml, ČTK ?? Proti islámu Vysokoškol­ský učitel Martin Konvička měl figurovat v plánech Víta Bárty.
Foto: O. Deml, ČTK Proti islámu Vysokoškol­ský učitel Martin Konvička měl figurovat v plánech Víta Bárty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia