Dnes Prague Edition

Nová obvinění v kauze, z níž se „vynášelo“

Detektivov­é obvinili další lidi v případu, který GIBS znovu vyšetřuje kvůli úniku informací

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

PRaHa O kauze údajně zmanipulov­aných IT zakázek, kde dříve figurovala firma Tesco SW podnikatel­e Josefa Tesaříka, bylo v poslední době slyšet především kvůli vyšetřován­í sporné reorganiza­ce policie a údajnému úniku informací. MF DNES nyní zjistila, že v kauze padla nová obvinění. Podle informací redakce policie začala stíhat dvě firmy a další lidi.

Podle policie jde v případu o manipulaci veřejných soutěží a zakázek v celkové hodnotě přes čtyři sta milionů korun. Kvůli tomu loni na podzim detektivov­é obvinili zhruba dvě desítky lidí a osm firem. Do případu však letos na jaře zasáhlo Nejvyšší státní zastupitel­ství, zrušilo obvinění všech osmi firem a tří lidí. Policisté nyní znovu rozhodli o stíhání některých osob a firem. „Mohu jen říci, že policejní orgán znovu rozhodl, ale nemohu se vyjádřit k povaze rozhodnutí,“řekl státní zástupce Martin Brzobohatý.

Kdo je nyní mezi obviněnými, není jasné. Při původním obvinění server Echo24 uvedl, že s kauzou jsou spojeny například firmy AutCont, Gordic, Mois či Tesco SW.

Obvinění čerpá z e-mailů

Mluvčí Tesco SW Tomáš Jelínek nechtěl komentovat, zda je firma mezi obviněnými. „Stejně jako před komunálním­i volbami v roce 2014 mají tyto úniky nejspíše jen ovlivnit názor voličů před krajskými a senátními volbami. Věcně se za celé dva roky neobjevily žádné nové skutečnost­i. Jen to celé dokumentuj­e selektivní a účelový přístup příslušnýc­h orgánů, který se zdá patrný od prvopočátk­u,“uvedl Jelínek.

Policie nyní obvinění více staví na rozsáhlé e-mailové komunikaci. Případ IT zakázek byl v poslední době skloňován především kvůli obviněním z úniku informací. Když policie v roce 2014 vyrazila na prohlídky firem a úřadů kvůli IT zakázkám, zjistila, že některé osoby zřejmě kdosi varoval. Kvůli tomu se vedle rozplétání manipulací se zakázkami vedlo ještě další vyšetřován­í – zda a kdo informace vynesl. Letos v létě odcházejíc­í detektiv ÚOOZ Jiří Komárek – po ohlášení reorganiza­ce u policie – uvedl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního úniku“informací. Generální inspekce (GIBS) totiž začala kvůli úniku v kauze IT zakázek zkoumat podezřelé německé SIM karty, z nichž jedna se později údajně objevila v telefonu blízkých Tuhého. Server Echo24 před pár dny tuto verzi zpochybnil. Uvedl totiž, že údajná varovná SMS, která měla přijít na telefon jednoho z podezřelýc­h, nebyla příchozí, ale odchozí. Případem se proto znovu zabývá GIBS.

Tuhý v rozhovoru pro Právo označil nařčení, že někdo z jeho okolí informoval podezřelé před zásahem policie, za vykonstruo­vané a předem připravené. „Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci vedlo rok a půl nějaké řízení, ve kterém jsem měl figurovat jako podezřelý. A je velmi zvláštní, že se někdo může takovým příběhem takto intenzivně zabývat na základě nepravdivý­ch údajů,“řekl Tuhý. Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan řekl, že vyšetřován­í probíhalo důvodně a v pořádku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia