Dnes Prague Edition

Soud rozhoduje o osudu dětského vraha z Teplic

-

TEPLICE Čtrnáctile­tý chlapec, který se loni pokusil zabít kamaráda a letos v únoru zabil o rok mladší spolužačku, včera stanul před teplickým okresním soudem. Eskorta ho přivezla z výchovného ústavu v Boleticích, kde v odděleném pavilonu žijí nebezpeční dětští vrazi a násilníci.

„Dokazování bylo skončeno, líčení ale bylo odročeno na 6. října za účelem vynesení rozhodnutí,“uvedla včera místopředs­edkyně soudu Daniela Kolářová.

Hlavní líčení začalo ve 13 hodin odpoledne. Chlapec dorazil z Boletic s téměř hodinovým předstihem. V doprovodu vychovatel­ů přijel ve žluté dodávce Peugeot Boxer k bočnímu vchodu areálu, v němž je i vazební věznice. Prošel dvorem do soudní části budovy, odkud zamířil do jednací síně. Manévry měly jasný cíl: vyhnout se zájmu veřejnosti i pozůstalým po zavražděné dívce. Také ti totiž k soudu přišli.

Jednání probíhalo s vyloučením veřejnosti. „Nemůžu nic komentovat,“odpověděl na dotazy znalec v oboru psychiatri­e a sexuologie Marek Páv při odchodu ze soudní budovy. Je však zřejmé, že chlapec měl velmi vážné psychické problémy. Loni v květnu strčil kamaráda do výtahové šachty, hoch letěl dvanáct metrů a přežil jen díky shodě šťastných náhod.

Do dětského vězení nastálo

Jako dítěti, které není trestně odpovědné, za to chlapci nehrozil trest, soud mu mohl udělit jen výchovné opatření. Jenže než k tomu došlo, spáchal vraždu. Sociální pracovníci rychle navrhli soudu předběžné opatření – okamžitý převoz do „dětského vězení“v Boleticích.

Soud nyní rozhoduje o případu, který se týkal výtahové šachty, aby předběžné opatření změnil v řádné rozhodnutí. Vražda spolužačky se řeší zvlášť. — Artur Janoušek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia