Dnes Prague Edition

Umřít za státní peníze

Každý rok přibývá lidí, které musí pochovat obec, protože příbuzní to udělat nechtějí. V některých městech počet sociálních pohřbů skokově narostl.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Sedmdesáti­letý muž po měsících strávených v nemocnici umírá. Jeho pečovatelk­y neznají nikoho z příbuzných, na něhož by se mohly obrátit. Neznají je ani úředníci místní radnice. Muž byl rozvedený, s rodinou se nestýkal. Zůstal zcela opuštěný. I po smrti. Za své peníze ho musí pohřbít obec.

Počet takových příběhů v Česku za posledních deset let rapidně stoupá. A lze předpoklád­at, že se stárnoucí populací se tento trend ještě zrychlí.

„Zemřelé osoby jsou většinou bez blízkých, nebo sice mají příbuzné, ale vzhledem k tomu, že se s nimi nestýkaly, jim nechtějí pohřeb vypravit,“říká mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Postupem času rovněž upadá zvyk, že si starý člověk místo a způsob – kde budou uloženy jeho ostatky – vyřešil ještě za života de facto sám.

Výsledkem jsou stovky pohřbů za rok, které jsou

Rodinné vazby jsou skutečně více rozvolněné, a když nejsou staří lidé schopni zapojit se do života svých dětí a vnuků, zůstávají zapomenuti.“Pavol Frič, sociolog

placeny z veřejných peněz. A jde o milionové částky. I když z pohledu veškerých pohřbů v Česku jde o jednotky procent, v některých městech je nárůst skokový.

Část peněz se radnici podaří získat později z pozůstalos­ti zemřelého, přičemž je její pohledávka první v pořadí. Pokud není dědictví dostatečné, může o peníze požádat stát. Většinou tak učiní, ale v některých případech návratnost vložených peněz oželí.

Žijeme dlouho a sami

MF DNES zjišťovala situaci v šedesáti největších českých městech. Například v Praze za rok pohřbí za veřejné peníze zhruba dvě stovky lidí, v Plzni či Liberci zhruba šedesát. Menší krajská a větší okresní města vloni zaplatila za takzvané sociální pohřby každá kolem čtvrt milionu korun. „Trend je narůstajíc­í, pozůstalí buď nejsou, nebo se je nepodaří dohledat, nebo nemají finanční prostředky na zařízení pohřbu. Vzhledem k tomu, že pohřeb vypravuje ta obec, na jejímž katastru k úmrtí došlo – a máme zde nemocnici a hospic – je předpoklad, že těchto pohřbů bude rok od roku více,“popisuje tajemník Městského úřadu ve Valašském Meziříčí Josef Matocha.

Sociologov­é si tento vývoj vysvětlují souborem několika příčin. Zejména jsou to slabší rodinné vazby, zároveň se prodlužuje věk dožití.

„Přibývá důchodců, kteří žijí dlouhou dobu v jakési chudobě a odloučení, kde vazby na příbuzné nejsou tak silné. To je fenomén, který je spojován se stárnutím populace. Rodinné vazby jsou skutečně více rozvolněné, a když nejsou staří lidé schopni se zapojit do života svých dětí a vnuků, zůstávají zapomenuti,“míní sociolog Pavol Frič.

„Snižuje se soudržnost rodiny a svou roli v tom hraje i vysoká rozvodovos­t. Jestliže lidé k sobě nemají vztah, tak si pak říkají, proč bych měl platit pohřeb otce, který mě v dětství opustil,“doplňuje socioložka Jiřina Šiklová.

Podle mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Veroniky Vároši rostoucí počet sociálních pohřbů také způsobilo zrušení plošně vyplácenéh­o pohřebného, ke kterému došlo před pár lety. Od té doby nejsou příbuzní povinni se k zemřelému znát.

Urna už neskončí ve skladu

Složitá dědická řízení a neshody v rodině však nejsou jediným problémem, který se v této souvislost­i objevují.

Ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený říká, že se většina takových pohřbů odehraje v krematorií­ch – tedy žehem. „Ovšem zpopelněné ostatky pak často končí ve skladech úřadů nebo neznámo kde,“upozorňuje.

A právě i to má odbourat připravova­ná novela zákona o pohřebnict­ví, která by měla začít platit za necelý rok.

Nejenže radnice dostanou od státu bez zbytečných byrokratic­kých průtahů na pohřeb člověka – kterého nikdo z pozůstalýc­h dobrovolně nepohřbil – od státu peníze, ale budou rovněž povinny se o zpopelněné ostatky „eticky“postarat.

„Pro obce budou jasně stanoveny postupy a náležitost­i odpovídají­cí slušnému způsobu pohřbení. Pokud zajišťuje obec pohřbení zpopelnění­m, bude jeho součástí vždy uložení urny na veřejném pohřebišti,“popisuje novinku Vároši.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia