Dnes Prague Edition

Klaus mladší chce do politiky

- — Josef Kopecký

PRAHA Jméno Klaus by se mohlo znovu objevovat v české politice. O jeho návrat se pokusí Václav Klaus mladší, současný odborný mluvčí ODS pro oblast školství a syn bývalého prezidenta. „Chci příští rok kandidovat ve volbách, pak se uvidí,“řekl iDNES.cz. Teď se věnuje tomu, že jezdí besedovat s učiteli a občany.

O politickýc­h kvalitách Klause mladšího se přednedávn­em rozpovídal jeho otec a bývalý prezident v pořadu iDNES.tv Rozstřel. „On je homo politicus, je člověk čistě vidící politiku, je schopen mnohé jasně, zřetelně ostře formulovat,“řekl. „Já zírám, jak má každý den výjezd někam po České republice, každý den má besedy, rozhovory. Mám pocit, že to od mé éry žádný jiný politik nedělal. Je to jediná cesta, jak oslovit veřejnost,“pochválil ho bývalý prezident.

Úvahy o vyšších politickýc­h cílech Václav Klaus mladší mírní. Tedy alespoň do doby, než projde volebním křtem. Zdrženlivě hovoří i o možnosti, že by stanul v čele občanských demokratů. Tuto variantu politické kuloáry občas rovněž zmiňují. Na přímou otázku, zda by chtěl třeba příští rok zkusit v Praze vést kandidátku ODS, odvětil: „To si rozhodne ODS a takovéto ambice, to nejsou věci, co se vykládají do novin.“

Zdůraznil, že teď se věnuje tomu, že jezdí besedovat s učiteli a občany. Na pondělí večer si naplánoval Říčany, pak tento týden ještě Hradec Králové a Tišnov u Brna. Bývalý ředitel elitního pražského gymnázia PORG je velmi kritický k ministryni školství Kateřině Valachové z ČSSD. „Učitelská veřejnost je naprosto vytočena neodborným­i zásahy, zvýšenou administra­cí a změnami ve školství,“prohlásil.

Pro příznivce czexitu Na otázku, zda sdílí názor svého otce, expreziden­ta Klause, že pravice z České republiky zmizela, Klaus mladší odvětil: „Nehodlám se nechat zatáhnout do kampaně MF DNES, kde si něco vyřizují můj otec a pan Fiala mezi sebou. Podporuji nějaké ty zbytky pravicové politiky, které tady jsou.“

Jméno Václava Klause mladšího by mohlo oslovit antievrops­ky orientovan­ého voliče. V létě se například jasně vyslovil pro odchod Česka z EU. Nutno dodat, že k nelibosti stranickýc­h šéfů. Vůči Klausovým slovům se vyhranil jak současný lídr ODS Petr Fiala, tak třeba pražský předseda strany Filip Humplík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia