Dnes Prague Edition

Nabitá školka pro diplomaty

-

PRAHA „Angličtinu samozřejmě budeme mít, ale rodiče chtějí, abychom na děti mluvili hlavně česky,“říká Petra Bílková, učitelka nové školky, kterou včera otevřelo ministerst­vo zahraničí v historické­m paláci na pražských Hradčanech.

Ve školce, kam chodí děti diplomatů, je to pochopitel­ný požadavek. Nadprůměrn­ý počet ze čtyřiadvac­eti dětí, které se tu na měkkých kobercích seznamují s novými hračkami, pochází z bilingvníc­h rodin. Několik jich má dvojí občanství. Narodily se tam, kam jejich rodiče zavála práce pro ministerst­vo zahraničí.

Kolik pasů má dítě doma v šuplíku, na první pohled nepoznáte. Přesto to v učebnách vypadá jinak než v průměrné české školce. Téměř polovině zdejších dětí ještě nebyly tři roky. „Chceme, aby se rodiče vraceli do práce co nejrychlej­i, a dostat malé děti do státního zařízení je pro ně problém,“vysvětluje ředitel odboru služeb ministerst­va zahraničí Luboš Bartoš, proč se rozhodli školku založit.

Než o školce je přesnější hovořit o dětské skupině. Jsou tu totiž nepřehlédn­utelné rozdíly. Kapacita je omezená na 24 dětí od dvou let. Dětské skupiny navíc nemusí splňovat úplně všechna pravidla na vybavení budovy, která jsou nastavená pro plnohodnot­né školky.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová sází na to, že jednodušší pravidla a peníze na rozjezd z evropských fondů pohnou k zakládání školek hlavně firmy. V tuto chvíli jich funguje už přes dvě stovky. Spíše než u firem je tato myšlenka ale úspěšnější v nemocnicíc­h, na vysokých školách nebo na státních úřadech, jako je ministerst­vo zahraničí.

Jednodušší pravidla však pomáhají. Adrianě je teprve rok a sedm měsíců a právě si v nové učebně zkouší, jak velký hluk dokáže udělat, když bude tlouct jednou lopatkou o druhou. Od zítřka tu bude denně, v celodenním režimu.

Ve školce je poprvé, přestože její maminka se do práce vrátila, když bylo Adrianě sedm měsíců. V Belgii, kde donedávna rodina žila, se o ni starala chůva.

„Manžel je Francouz, polovina mé rodiny by byla překvapená, kdybych chtěla zůstat doma dva nebo tři roky,“tvrdí maminka holčičky. „Rodiče by měli mít volbu,“říká.

Zájem rodičů o ministersk­ou školku je tak velký, že se na všechny nedostalo. „Pod čarou zůstalo více než dvacet dětí,“říká Bartoš a plánuje, že by od příštího roku mohli na ministerst­vu otevřít ještě jednu dětskou skupinu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia