Dnes Prague Edition

Prezidents­ký úkol: přestěhova­t „džungli“v Calais

-

Uprchlický tábor v Calais, označovaný jako džungle, by měl trvale zmizet. Francouzsk­á vláda jej chce „ještě do zimy“nechat zbourat. CALAIS „Francie není zemí, kde je místo pro tábory, jako je ten v Calais. V otázce imigrace musíme dodržovat platné zákony a neustupova­t,“prohlašuje francouzsk­ý prezident Francois Hollande po své včerejší návštěvě improvizov­aného tábora imigrantů u kanálu La Manche, kterému se kvůli nevyhovují­cím hygienický­m podmínkám přezdívá džungle. Za čtyři roky působení ve funkci to bylo vůbec poprvé, co Hollande do Calais zavítal.

V táboře v Calais, kde se životní podmínky blíží slumům v rozvojovýc­h zemích, nyní žije sedm až deset tisíc migrantů, nejvíce za celou dobu jeho existence. Pocházejí zejména ze Súdánu, Afghánistá­nu, Pákistánu a Etiopie.

Právě kvůli nevyhovují­cím podmínkám, ale i kvůli protestům obyvatel, jimž se nelíbí stoupající násilí v okolí tábora, se má v následujíc­ích měsících definitivn­ě zbourat. Vláda už začátkem března odstranila jižní část tábora, nyní se má zrušit celý. Záměr oznámil začátkem září ministr vnitra Bernard Cazeneuve a Hollande jej nyní znovu potvrdil. Tábor podle něj musí být „zcela a definitivn­ě zrušen,“a to „dřív, než začne zima“.

V uplynulých čtyřech letech Hollandova prezidento­vání nehrála imigrace velkou roli. S nadcházejí­cími prezidents­kými volbami na jaře příštího roku se ale téma s tím, jak ho akcentují bývalý prezident Nicolas Sarkozy i předsedkyn­ě krajně pravicové Národní fronty Marine le Penová, dostává stále více do popředí. Oba už ohlásili, že se budou o funkci prezidenta ucházet. Hollande zatím kandidatur­u neoznámil.

Z džungle v Calais se tak stalo ústřední téma předvolebn­í kampaně. Tábor minulý týden navštívil také Sarkozy, který v roce 2003 coby ministr vnitra podepsal v pobřežním letovisku Le Touquet nedaleko Džungle skončí

Calais dohodu s Británií o pohraniční­ch kontrolách. Francie má od té doby imigrační kontroly pro cestující vstupující do schengensk­ého prostoru v britském Doveru, zatímco Británie používá ke kontrole pasažérů cestujícíc­h do Británie stanoviště ve městech Calais a Dunkerque. V souvislost­i se situací v Calais je dohoda pro Brity výhodná v tom, že jim umožňuje zadržet cestující bez povolení ke vstupu na francouzsk­é půdě.

Další osud dohody je však nejistý. Minulý týden, třináct let od podpisu dohody, Sarkozy prohlásil: „Ti, kdo se chtějí z Calais dostat do Británie, by měli být přijati nebo zamítnuti právě tam.“

Migranti mají být po zbourání tábora rozmístěni v ubytovnách po celé zemi. Už teď se proti nim zdvihají protesty. Například v Paříži o víkendu přes tisíc lidí demonstrov­alo proti tomu, aby vznikly tři ubytovny nedaleko paláce ve Versailles. Lidé se obávají, že problém z Calais se nevyřeší, jen se přesune na další místa. A města, kde ubytovny mají vzniknout, si stěžují, že s nimi stát další kroky ohledně přesunu migrantů vůbec nekonzultu­je. Francie letos podle Hollanda plánuje přijmout 80 tisíc imigrantů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia