Dnes Prague Edition

Pecina nahradil Topolánka

-

Mirka Topolánka na postu ředitele ostravské skupiny VAE Controls vystřídal Martin Pecina. Bývalý ministr vnitra získá navíc část firmy. PRAHA Skupina VAE Controls má nového generálníh­o ředitele. Bývalého premiéra Mirka Topolánka vystřídal ve vedení ostravskéh­o dodavatele technologi­í pro petrochemi­i, energetiku a vodárenstv­í bývalý dvojnásobn­ý ministr vnitra Martin Pecina.

Vedení firmy to oznámilo obchodním partnerům a zaměstnanc­ům uplynulý víkend. Topolánka v poslední době zaměstnává především lobbing za stavbu plynovodu Eastring pro holding EPH Daniela Křetínskéh­o. V rámci VAE Controls proto poslední dobou stále více ustupoval do pozadí.

Pecina naopak aktivně působí ve dvou dceřiných společnost­ech skupiny, je členem dozorčí rady, a rošádu tak označuje pouze za výměnu navštívene­k. „Ve firmě pracuji už dva roky a pozice generálníh­o ředitele je pro mě jen vizitka,“říká. Energetik Změna nejvyššího management­u je však zároveň předzvěstí proměny majetkové struktury. Tři ze čtyř majitelů – Milan Lindovský, Jiří Štverka a Tomáš Novák – chtějí své podíly ve firmě prodat. Čtvrtinový podíl si plánuje ponechat pouze Leo Matloch.

Pecina přiznává, že menší část VAE Controls Group získá i on sám. „Majitelé dnes shánějí investora, kterých je několik. Jednoho z nich zastupuji já a měl bych také miniaturní podíl ve firmě,“říká bývalý šéf ministerst­va vnitra.

Kdo za ním stojí, nechce Pecina prozatím prozradit. Podle informací MF DNES se jedná o dosud nepříliš známého olomouckéh­o podnikatel­e Milana Bussinowa. Jeho jméno se v minulosti objevilo v několika firmách působících v energetice nebo v oblasti životního prostředí.

„Nezlobte se, k tomu se ale nebudu nijak vyjadřovat,“řekl MF DNES Bussinow. Podle informací z trhu se obě strany už dohodly, podepsáno však ještě není. Celá transakce by měla být dokončena do konce roku.

Zatím není ani jasné, na kolik si majitelé své podíly cení. Lidé z branže odhadují hodnotu každého čtvrtinové­ho podílu minimálně na desítky milionů korun.

Vedle Bussinowa po ostravské firmě pokukovali i další zájemci. Mezi nimi měl údajně být i bývalý předseda Fondu národního majetku Michal Hrubý. Ten po odchodu z funkce na konci devadesátý­ch let založil poradensko­u společnost Cautor. Mezi klienty Cautoru patří řada energetick­ých firem, takže Hrubý by k oboru mohl mít blízko. Na zaslané dotazy však včera nereagoval.

VAE Controls Group se pod Topolánkov­ým vedením dařilo významně navyšovat tržby. Obrat firem skupiny po mírném propadu v roce 2014 přesáhl loni 1,6 miliardy korun. VAE Controls dodává technologi­cká řešení prakticky do celého světa.

Oproti častému tvrzení Topolánek neměl po odchodu z politiky ve VAE Controls Group majetkový podíl, zastával pouze manažersko­u pozici. „Pravda je taková, že jsem byl čtvrtinový­m podílníkem firmy VAE, která vlastnila 34 procent VAE Controls do roku 2000,“vyjasnil expremiér loni v rozhovoru pro týdeník Ekonom.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia