Dnes Prague Edition

Snazší osobní bankrot má firmám přihrát lidi

-

Exekuce jsou jedním z hlavních důvodů, proč jsou úřady práce plné. Ministerst­vo spravedlno­sti slibuje zlepšení. PRAHA Na každého desátého člověka v Česku je aktuálně vedena exekuce. Mnoha lidem se kvůli tomu nechce do práce. Nově by stačilo sedm let odříkání a usilovného umořování a dlužník by se z pasti dostal. Bez ohledu na to, kolik ve finále splatí.

Ministerst­vo spravedlno­sti připravuje několik novel, které se exekucí fyzických osob týkají. Pro dlužníky se chystá novela insolvenčn­ího zákona.

Dlužníci dosud museli splatit minimálně 30 procent nezajištěn­ého dluhu a veškerý zajištěný během pěti let. Nově by se jim lhůta pro oddlužení mohla zkrátit na tři roky, pokud jsou schopni sehnat víc peněz. Spolu se zajištěným­i pohledávka­mi by měli za rychlejší oddlužení zaplatit polovinu nezajištěn­ých.

Pokud je ovšem pro dlužníka nedosažite­lné zaplacení 30 procent nezajištěn­ých pohledávek během pěti let, mělo by stačit splatit za sedm let maximum možného. Ministerst­vo spravedlno­sti přitom bude v novele požadovat „poctivou snahu člověka vyřešit svou situaci“, což má posuzovat insolvenčn­í správce. Aby nedocházel­o ke zneužívání, sedm let po oddlužení by bývalí dlužníci nesměli do procesu osobního bankrotu vstoupit znovu.

Změna by mohla platit nejdříve za rok či později, zatím totiž není ani v připomínko­vém řízení. Ministr pro lidská práva například požaduje, aby na finančně negramotné lidi procházejí­cí oddlužením dohlížel sociální pracovník. To aby nespadli do dluhů znovu a hlouběji.

Druhou zásadní změnou pro dlužníky by mohl být chráněný účet. Jakmile se totiž dnes peníze ocitnou na bankovním účtu, exekutoři je mohou zabavit bez ohledu na nezabavite­lné minimum, které má každému dlužníkovi po exekuci zbýt. A to podporuje vyplácení peněz načerno v nelegálním zaměstnání.

Nezabavite­lná částka na osobu je nyní 6 180 korun, za každou vyživovano­u osobu pak 1 540 korun. Exekutor může zabavit i rodičovský příspěvek či přídavek na dospělé děti.

Na úřadech práce jsou lidé legálně nezaměstna­telní – ti, jejichž kvalifikac­e neodpovídá požadavkům trhu práce – a pak lidé exekuovaní. Kdo nechce spoléhat na to, že mu exekutor nechá aspoň dávky, utíká za výdělky do ciziny.

„Rostoucí počet exekucí v Česku nahání české zaměstnanc­e do náručí německým zaměstnava­telům,“stěžuje si Oldřich Grill, spolumajit­el mezinárodn­ědopravní firmy Lagarde Spedition. Ze 170 zaměstnanc­ů firmy v dělnických profesích má zhruba čtvrtina exekuci. Kolik dlužníků evidují exekutoři v Česku Počet nově zahájených exekučních řízení Případ Lounsko Celkem nezAměstnA­nýCh Pozn.: ÚdAje k 31. prosinCi 2015 z toho nezAměstnA­nýCh s exekuCí PrAmen: Exekutorsk­Á komorA České repuBliky, ÚřAd prÁCe ČR

Podle Exekutorsk­é komory ČR je však útěk za hranice pro dlužníky jen dočasným řešením. „Věřitel může nechat rozhodnutí českého soudu vykonat v cizině dle tamních procesních pravidel,“říká Petr Vorlíček, tiskový mluvčí Exekutorsk­é komory České republiky. To nicméně nějakou dobu trvá a dlužník mezitím něco vydělá, aniž by se dělil s exekutorem.

Když už se nechá dlužník zaměstnat doma, znamená to nepříjemno­sti i pro jeho zaměstnava­tele. „Po přihlášení zaměstnanc­e k zákonnému pojištění firemní datovou schránku často zavalí lavina zpráv od exekutorů,“říká Tomáš Surka, ředitel personální společnost­i McRoy Czech.

V závislosti na tom, kolik exekutorů se k dlužníkovi přihlásí, musí firma správně vypočítat, kolik každému z nich náleží, s každým z nich komunikova­t a pravidelně reportovat, kdo je v exekuci přednostně před ním.

Podle průzkumu Hospodářsk­é komory ČR mezi stovkou jejích členů činí průměrné náklady na administra­ci jedné exekuce 343 korun měsíčně. Firmám to nikdo nezaplatí – a ze zákona mají povinnost s exekutory spolupraco­vat.

Firmy s více zaměstnanc­i kvůli tomu dokonce musí zaměstnat ve mzdové účtárně samostatné­ho pracovníka. Novela exekučního řádu by proto měla koncentrov­at exekuce proti jednomu dlužníkovi u jednoho exekutora a zavést povinné zálohy na náklady exekuce. Čína zřídila nový fond s majetkem 350 miliard jüanů (1,3 bilionu korun), který bude mít na starosti restruktur­alizaci státních podniků. Fond, který vzniká v době, kdy druhá největší ekonomika světa prochází nejvýznamn­ější transforma­cí za posledních 20 let, bude spravovat státní komise pro dohled nad státním majetkem SASAC. Peking učinil z reformy státních podniků většinou neschopnýc­h konkurence prioritu. Počáteční kapitál 131 miliard jüanů poskytne fondu deset státních společnost­í, mezi nimiž jsou China Mobile, China Railway, China Petroleum & Chemical nebo China Chengtong Holding Group. Zatím není jasné, jak získá fond zbývající prostředky. (ČTK) Výroba letadel L-410 v kunovickém závodu Aircraft Industries zůstane zachována. Vůli pokračovat ve výrobě v Česku má společnost potvrdit dopisem adresovaný­m ministru průmyslu Janu Mládkovi, se kterým v pondělí jednala. Kvůli zvažovaném­u přesunu výroby do Ruska odbory v závodě držely stávkovou pohotovost. Minulý pátek ji odvolaly poté, co společnost uhradila zaměstnanc­ům benefity. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia