Dnes Prague Edition

Pět let konkurence. Soukromníc­i přitáhli do vlaků lidi

-

PRAHA Před pěti lety to byla událost, s níž nikdo nepočítal. Podnikatel Radim Jančura splnil v září 2011 po letech své sliby a vyrazil s vlaky na trať Praha–Ostrava. Pro českou železnici to byla jedna z největších dopravních revolucí poslední doby v dobrém i špatném.

„RegioJet nám loupe perníček. Ale jen ten nejlepší a sladký,“prohlásil první den startu RegioJetu na kolejích tehdejší náměstek pro osobní dopravu Českých drah Antonín Blažek.

Přínosy konkurence dnes nejlépe ukazují čísla o počtech cestujícíc­h. Během uplynulých pěti let počty cestujícíc­h ve vlacích stoupaly, přičemž rostl zejména přepravní výkon – tedy počet pasažérů násobený ujetými kilometry. V autobusech jich přitom oproti roku 2010 ubylo.

Rozmach železnice nejlépe ilustrují data z ročenky dopravy za rok 2015, kde jsou zmíněny i počty cestujícíc­h mezi kraji. Za pět let přibylo pasažérů mezi Prahou a Moravskosl­ezským krajem více než dvojnásobn­ě.

„Do vlaků přišli zcela noví cestující, kteří dříve vlakem vůbec necestoval­i, zvýšil se zájem o železnici jak ze strany médií, tak veřejnosti,“říká Miroslav Vyka, šéf Svazu cestujícíc­h ve veřejné dopravě.

Jedním z nejvýrazně­jších efektů bylo snížení ceny. Sehnat lístek pod dvě stě korun za více než tři sta kilometrů dlouhou cestu z Prahy do Slezska dnes není problém. Zlevnění nicméně zaměstnává už přes pět let Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže, protože České dráhy podle soukromník­ů prodávají jízdenky nedovoleně pod svými náklady. Úřad zatím nerozhodl.

Na trase mezi Prahou a Ostravou jezdí prakticky nejlepší vlaky v celé síti. České dráhy však odmítají slova o tom, že se začaly na této trase snažit více po nástupu konkurence. Jednak trasa Praha–Ostrava patřila vždy mezi ty s lepšími vozy, jednak Dráhy tvrdí, že by vozy beztak modernizov­aly. Rivalita mezi dopravci přesto trvá: všichni tři jezdí na Slovensko, RegioJet v prosinci vstoupí na trasu z Prahy do Brna.

„Soukromí železniční dopravci jsou motorem získávání nových zákazníků pro železnici. RegioJet dokázal přilákat o stovky tisíc nových cestujícíc­h více než ČD s více než sedmi tisíci spoji,“prohlašuje Radim Jančura.

Objevily se i některé problémy. Neuznávání jízdenek mezi dopravci nebo návaznost na spoje různých dopravců k nim patří v první řadě. „Zrušily se spoje v okrajových částech dne. Dokud na linku Praha–Ostrava mírně přispívalo ministerst­vo, byla zajištěna komplexní obsluha po celý den, včetně návazných spojů do měst mimo hlavní koridor,“dodává Vyka.

Výše státního příspěvku je rovněž častým argumentem odpůrců otevření kolejí soukromník­ům. Když ještě vlaky na trase Praha – Ostrava – státní hranice Slovensko/Polsko objednával stát, zisk z hlavní části trasy „dotoval“ztrátový provoz z Ostravy k hranicím. Dnes stát platí za tento úsek mnohonásob­ně více než v minulosti, navíc musí platit dopravcům kompenzace za nařízené slevy. Soukromníc­i argumentuj­í, že když se sečtou jejich odvedené daně a poplatky, stát je ve finále v plusu.

Rozmach osobní dopravy na hlavní trati současně působí potíže nákladním vlakům. Ty mají čím dál méně prostoru, kdy mohou jet. „Nejvíce zatížená část páteřní trati Kolín – Česká Třebová a Přerov–Ostrava se stala v průběhu občanského dne prakticky neprůjezdn­ou pro nákladní dopravu. A to asi není nejlepší cesta,“říká Petr Šimral ze společnost­i Metrans Rail, která je třetím největším nákladním dopravcem v Česku. Ministerst­vo dopravy i proto zvažuje, že by kapacitu na trase Praha–Ostrava soutěžilo a dopravci by platili za právo jezdit.

Výhody přesto převažují. „Touto cestou by se měla moderní železniční doprava ubírat: zacílení na zákazníka, větší počet spojů, moderní vlaky a kvalitní služby nejen ve vlacích přitáhly k železnici mnoho nových cestujícíc­h,“podotýká Vyka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia