Dnes Prague Edition

Šéf Vojenské pojišťovny má velký malér

-

Kdo řídí Vojenskou zdravotní pojišťovnu, zajišťujíc­í péči pro 700 tisíc klientů? Na webu instituce visí tisková zpráva o pátečním odvolání generálníh­o ředitele Karla Šteina správní radou. A včera ji na stejném místě „doplnila“informace, že resort zdravotnic­tví ve funkci Šteina potvrdil.

Od pátku se vyrojil nespočet článků interpretu­jících Šteinovo „odvolání“ve smyslu, že se babišovci pokusili o puč v pojišťovně a zakročil až ministr Svatopluk Němeček z ČSSD. Spekulace se objevily proto, že z patnácti členů správní rady pojišťovny se jich při odvolávání Šteina sešlo devět a šlo o zástupce ministerst­ev financí, obrany (resortů ANO) a také armády.

Tato politizace události je nešťastná. Je třeba si totiž uvědomit, že policie Šteina loni obvinila z nehospodár­ného nakládání s penězi. Stíhání se týká více než 20 podezřelýc­h zakázek.

Němeček varoval, že nedohodnou-li se obě křídla správní rady – první údajně nakloněné ANO a požadující Šteinův odchod a druhé údajně nakloněné ČSSD a stojící za Šteinem – a nebude-li pojišťovna plnit své závazky, je ministerst­vo připraveno uvalit na ni nucenou správu.

Nejparadox­nější na všem je, že resort zdravotnic­tví, potažmo Němeček i sám Štein neplatnost pátečního rozhodnutí správní rady opírají o to, že pro Šteinovo odvolání hlasovali lidé, u nichž existují pochyby o oprávněnos­ti členství v radě. Jedná se o zástupce neziskové organizace Svaz vojáků z povolání Armády ČR. Jenže ti byli do rady nominováni právě Šteinem.

Co to znamená? Pouze takovou „drobnost“, že všechna rozhodnutí správní rady za poslední tři roky jsou neplatná. Už jen to by mělo na okamžitý odchod jakéhokoli šéfa stačit. Jde totiž o průšvih jako hrom.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia