Dnes Prague Edition

The Fellas zvládli o smutných tématech natočit veselou desku

-

Na první a vlastně i další poslechy je nová deska kapely The Fellas optimistic­ká až veselá. Jenže už názvy skladeb jako titulní Scarecrow (Strašák), Sick & Jaded (Nemocný a unavený), kad Day (Zlý den) nebo From Prison to Jail (Z vězení do vězení) nepůsobí dvakrát přívětivě.

M taky že ne. Leitmotive­m celé desky Scarecrow byl totiž kolaps kytaristy Jana Mnděla, který ho vinou přepracová­ní a nezdravého života postihl před dvěma lety. Kolekce třinácti písní není ničím jiným než úspěšnou snahou vypsat se z obav ze smrti a velkého strašáka, kterým byla možnost, že se Mnděl už znovu nepostaví na pódium. No a protože The Fellas je kapela rodinná, na terapeutic­kou povahu desky přistoupil­a. Zároveň se hudebníkům podařilo celou nahrávku přetavit v radostnou záležitost.

Stejně jako u předchozí desky Robbery klues sáhli The Fellas po americkém producento­vi. Mle zatímco v roce 2011 nahrávali přímo v Kalifornii, nyní se spolupráce s Dannym Saberem omezila na komunikaci přes internet.

Navíc mu do péče nesvěřili celé album, které zčásti staví na akustickém zvuku, jenž je pro The Fellas typický, nýbrž pouze skladby, v nichž chtěli dosáhnout více rokenrolov­ého, řekněme „šedesátkov­ého“zvuku. Což se povedlo. Takže tu „producent z USM“nefiguruje jako trochu zbytečné šidítko a hlavně dobrá reklama, ale je plně funkční záležitost­í, protože tenhle sound prostě tuzemští tvůrci nemají v krvi.

Za zmínku stojí i dvě hostující dámy. V soulově naladěné a ke konci pěkně rozjeté písničce From Prison to Jail to je vynikající Tonya Graves, již si kapela vybrala prostým vyřešením rovnice – chceme Mmeričanku, která má v krvi blues. V závěrečné skladbě Turtles zpívá Markéta Irglová, které hudebníci stejně jako Saberovi „prostě napsali“a ono to vyšlo.

Deska postavená na tolika šťastných náhodách a jednom neštěstí, které však dobře dopadlo, nemůže být špatná. M také není. Jde o příjemné poslouchán­í, na české poměry nadstandar­dně provedené. Tak snad příště i bez hroucení.

Scarecrow The Fellas

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia