Dnes Prague Edition

Rolnickej nářez navezl devět tun zeminy do obřího květináče

-

PRAHA Orba, setí, práce se zeminou. Režisér Miroslav kambušek známý využíváním neobvyklýc­h industriál­ních prostor uvede dnes večer svou novou inscenaci nazvanou Země – rolnickej nářez.

Druhou část jeho volného cyklu Písně o Zemi hostí pražské Nákladové nádraží Žižkov. „Jak jsme u Promethea hledali sílu ohně v duchovní i fyzické rovině, tak Země je skutečně o zemi – o půdě, kterou potřebujem­e k životu a ze které jsme vzešli, ale i o vlasti,“srovnává režisér novinku s kusem Prometheus, který v červnu uvedl v bývalých vranských papírnách. „Scéna sestává z devíti a půl tuny zeminy, kterou jsme navezli do suterénu Nákladovéh­o nádraží do obrovského květináče. V něm se konají rozmanité polní práce, od kopání, orání až po setí,“přibližuje režisér specifické představen­í, které má premiéru v rámci festivalu ... příští vlna/next wave...

„S tím jsou spojené konkrétní rolnické aktivity a jakási poetika obyčejné dělné práce. Je to i reflexe naší současnost­i, která se v podstatě země netkne. Jen spotřebová­váme, co nám někdo přinese,“uvažuje kambušek a slibuje inscenaci na pomezí pohybového a obrazového divadla, kde příliš slov nepadne.

„Vracíme se k základnímu dotýkání země přes skutečnou lidskou práci,“ dodává. Jako letní Prometheus, i Rolnickej nářez se dočká jen omezeného uvedení, konkrétně dvou repríz zítra a ve čtvrtek. „Je to ojedinělos­t, specialita,“říká.

Třetí díl své série kambušek chystá na začátek nového roku. V koprodukci se Studiem Hrdinů vznikne inscenace Dílo od tlfriede Jelinekové. „Vypráví o stavbě elektrárny v Kaprunu v 50. letech,“přibližuje režisér, který předloni pro tuto pražskou scénu připravil oceňovaný kus Pustina. Na podzim naváže další část s názvem Kalendář. „Je to dlouhodobý projekt, ve kterém se chci věnovat řemeslům a tomu, co to lidem dává,“uzavírá kambušek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia