Dnes Prague Edition

Wintonovy děti chystají pomník rodičům. Ruce na dveřích vlaku

-

PRAHA Wintonovy děti, dnešní osmdesátní­ci, které za druhé světové války zachránil britský úředník Nicholas Winton, vyhlásily sbírku na památník svým rodičům. Díky Wintonovi přežily, když jim pomohl odjet v roce 1939 z Prahy do Anglie.

„Pro tyto děti jsou hlavní hrdinové rodiče, kteří se rozhodli poslat své potomky do neznáma,“řekla novinářka Judita Matyášová, která je s Wintonovým­i dětmi dlouhodobě v kontaktu. Založily spolek a chtějí vybrat 3,2 milionu korun. Pomník v podobě dveří vlaku, kde na jedné straně skla jsou ruce dětí a na druhé rodičů, by měl podle plánu stát už příští rok na pražském hlavním nádraží.

Winton jako mladý bankéř ze své vlastní vůle organizova­l v počátcích války v Českoslove­nsku odjezdy židovských dětí do Británie. Obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici, zařizoval dětem doklady a přijetí v britských rodinách. Skoro sedm stovek dětí tak zachránil před jistou smrtí v koncentrač­ních táborech.

„Rodiče jsou pro nás hlavní hrdinové. Nedokážu si představit, jaké to pro ně bylo, když zvažovali, zda nás poslat do neznáma. Věřili, že pro nás v tu chvíli dělají to nejlepší, a to nám zachránilo život,“říká jeden ze zachráněný­ch, sedmaosmde­sátiletý Hugo Marom.

Pomníček má symbolizov­at poslední loučení dětí s rodiči, poslední pohled oknem vlaku, který děti odvezl pryč. „Sehnali jsme slovenskéh­o restauráto­ra Josefa Majťána, který pro nás vyrobí repliku dobových dveří vlaku, v nich bude okno a na něm reliéf ve tvaru dětské ručičky, z druhé strany bude reliéf ve tvaru dospělých rukou,“popisuje jeho podobu další z Wintonovýc­h dětí, Milena Grenfell-Bainesová. Ta se jako jedna z mála dětí brzy po příjezdu do Británie setkala aspoň s jedním ze svých rodičů.

Pamětníci ve společném prohlášení uvádějí, že se svým projevem vděčnosti čekali příliš dlouho. „Nás, kteří jsme živým svědectvím, rychle ubývá. Chceme to napravit teď v hodině dvanácté a plánujeme postavit rodičům památník jako poděkování a jako trvalou připomínku jejich hrdinského činu, obětavé lásky, odvahy a sebezapřen­í,“napsali. Památník by měl stát v odbavovací hale hlavního nádraží, odkud odjížděla většina Wintonovýc­h vlaků. Na nádraží už stojí Wintonův pomník.

Po válce se Winton živil jako makléř. Do povědomí veřejnosti se dostal až díky dojemnému setkání se zachráněný­mi „dětmi“, které zorganizov­ala BBC v roce 1988. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia