Dnes Prague Edition

Japonci se Epopeje dočkají v březnu. Muchu milují

-

Odborný dohled Po japonské výstavě poputuje Slovanská epopej do Číny, kde stráví další rok. Její poškození podle magistrátu nehrozí. PRAHA První zastávka Tokio. Muchův výtvarný cyklus, v němž ztvárnil dějiny slovanskýc­h národů, přepraví do japonské metropole v únoru několik letadel.

Slovanská epopej se v tokijském The National Art Center návštěvník­ům poprvé představí 7. března. „Japonci si Muchu takřka přivlastni­li a těší se u nich obrovské oblibě,“říká kurátorka japonské výstavy Vlasta Čiháková Noshiro. Již teď proto předpoklád­á, že budou mít velký zájem vidět Muchův monumentál­ní cyklus na vlastní oči.

Podle střízlivýc­h odhadů by prý expozici měly denně navštívit více než tři tisíce lidí. Výstavě může pomoci i to, že příští rok bude v Japonsku rokem české kultury. Země tím oslaví šedesáté výročí obnovení diplomatic­kých vztahů s Českou republikou. Po třech měsících v Tokiu bude Epopej přepravena do Číny. Nejdříve v červenci do muzea v Nan-ťingu, poté v listopadu do galerie v Kuang-tungu a nakonec v dubnu 2018 do muzea v Chu-nanu.

Japonsko i Čína zaplatí Praze za pronájem děl shodně 2,7 milionu korun. Kromě toho uhradí také veškeré náklady na dopravu a pojištění. Podle Čihákové je částka adekvátní. „Japonské muzeum očekává, že náklady na výstavu budou vyšší než příjmy,“říká. I to je podle ní důkazem, že galerie o možnost vystavit Epopej skutečně stojí.

Epopej se na turné vydá navzdory výtkám skupiny restauráto­rů, kteří se začátkem července vyslovili proti zapůjčení děl do Asie. Mají totiž obavu, že se cyklus dvaceti obrazů při cestě nenávratně poškodí. Požádali proto ministerst­vo kultury, aby jejich vycestován­í zarazilo. Plátna dle nich utrpí zejména navíjením na přepravní válce a působením odlišných klimatický­ch podmínek. Vlhkost ovzduší je totiž v Japonsku a Číně mnohem vyšší než v Praze. „Dovedu si představit, že se díla prakticky nevrátí. Že se nám vrátí pouze lodní plachty,“uvedl například Karel Stretti, vedoucí Ateliéru restaurová­ní výtvarných děl malířských na AVU. Na lodní plachty totiž Mucha své dílo namaloval.

Restauráto­ři, kteří se o díla v současnost­i starají, se však proti takovému tvrzení ohrazují. Podle Tomáše Bergera, který se svým týmem o díla pečuje posledních dvanáct let, budou obrazy zajištěny proti jakémukoli poškození a žádné nebezpečí jim nehrozí. „Plátna se v Praze navinou na válce a mezi jednotlivé vrstvy se vloží speciální ochranná fólie,“říká. Po celou dobu přepravy budou prý navíc uzavřena v klimatizov­aných a neprodyšný­ch boxech. Ty si uvnitř uchovají stejnou atmosféru, jaká je ve Veletržním paláci, kde je Epopej vystavena nyní.

Plátna boxy opustí až ve výstavních síních, které podle radního pro kulturu Jana Wolfa (Trojkoalic­e) patří z technickéh­o hlediska k absolutní špičce mezi světovými galeriemi. Odchylky vlhkostí a teplot mezi pražským a asijskými muzei jsou podle něj minimální. Rozdíly teplot se prý pohybují maximálně v řádu jednoho až dvou stupňů Celsia. Epopej do Asie doprovodí i Berger se svým týmem, který ji v galeriích nainstaluj­e a provede i následnou demontáž. Plátna budou pojištěna nejméně na tři sta milionů korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia