Dnes Prague Edition

Účtenky v garážích říkají „Nevolte komunisty“

-

DEJVICE Děkujeme za vaši návštěvu a prosím, nevolte komunisty. Účtenku s tímto vzkazem si odvážejí motoristé z podzemních garáží v Dejvicích.

„Bylo to spontánní. Říkal jsem si, že když už je možné na účtenky něco stručného napsat, proč tam nedat tohle,“řekl iDNES.cz Michal Srp, jednatel firmy RDP CZ, která garáže provozuje.

Silně negativní vztah k nedemokrat­ickému uskupení měl Srp podle svých slov již před revolucí a averze přetrvala do současnost­i.

Do systému, který zákazníkům podzemních garáží účtenky vydává, nechal přímočaré sdělení naprogramo­vat už před komunálním­i volbami v roce 2014. Od té doby tam zůstalo. „Samozřejmě nyní je zase aktuální. I když trávím velkou část roku v zahraničí, není mi lhostejné, co se tady děje. Na volby se vždy vracím,“doplnil. Žádné jiné kanály, kterými by myšlenku komunikova­l, prý nevyužil a jinak není politicky aktivní.

„Mezi řádky to spíš znamená, jděte k volbám. To bylo hlavní sdělení, kterým jsem chtěl zaujmout. V době, kdy zaznívaly prognózy, že volební účast bude pravděpodo­bně velmi nízká, jsem chtěl lidi donutit alespoň se nad tím zamyslet,“doplnil. Žádné nadávky si kvůli větě na účtenkách vyslechnou­t nemusel. „Ještě jsem se nesetkal s žádnou špatnou reakcí, že by třeba někdo zavolal a nadával nám. Spíš si všímám kladné odezvy, asi k nám žádní komunisté nejezdí,“dodal.

Na Facebooku příspěvek s fotkou účtenky vzbudil poměrně rozdílné reakce. Podle některých uživatelů podobná výzva zákazníky spíš odradí, podle jiných naopak přiláká. „Konzultova­l jsem to tehdy i s kolegy právníky a ujistili mě, že na spojení slov ‚prosím, nevolte komunisty‘ není nic pobuřující­ho, je to zkrátka jen žádost,“podotkl. (mav)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia