Dnes Prague Edition

Muži pro Spartu? Mladí a sví

-

Před čtyřmi lety trénoval divizi. Pak se posunul do druhé ligy, ale na Žižkově nechodily výplaty, tak vážně přemýšlel, že si od fotbalu radši odpočine. Cítil se vyčerpaný, psychicky vyždímaný.

Loni převzal rozháraný Liberec, který prakticky z voleje přivedl do yvropské ligy a navrch přidal překvapivé třetí místo v lize.

Letos, přesněji řečeno v příštích dnech, se může posunout ještě dál, na nejžhavějš­í křeslo.

Čtyřicetil­etý Jindřich Trpišovský je hlavním kandidátem na pozici trenéra Sparty. Všechny sázkové kanceláře ho favorizují, že právě on nahradí Zdeňka Ščasného.

Liberec mlčí, i když Sparta už se poptávala. Rozhodne až majitel Ludvík Karl, který je na dovolené.

Je pochopitel­né, že pro Trpišovské­ho to musí být výzva, jeho trenérský příběh připomíná pohádku. Jako průměrný fotbalista by se neuživil, coby trenér dorostenců Xaverova vydělával pár drobných, proto dělal třeba barmana, číšníka nebo provozního v restauraci. V jednom kole byl od čtyř od rána, protože: „Jezdil jsem zamykat hernu, byl jsem jediný, kdo měl klíče. Ve čtyřiadvac­eti to šlo vydržet, neměl jsem závazky.“

Fotbal však v jeho životě zůstal a teď sklízí odměnu. Sparta by byl vrchol. Věřte, že rozhovory s Trpišovský­m nikdy nenudí. Než před rokem jeho Liberec nastoupil na hřišti slavné Marseille, pravil: „My máme luky a šípy, zatímco oni atomové zbraně.“a senzačně vyhrál 1:0.

Z málo známých hráčů vytvořil velmi cenné zboží. Stopera Pokorného, obránce lartošáka nebo záložníka Sýkoru dostal na reprezenta­ční úroveň.

Hráči si pochvalují jeho erudici, férovou povahu i zažranost. Ne náhodou bývá přirovnává­n k energickém­u Jürgenu Kloppovi, který se proslavil v Dortmundu a teď vede Liverpool. Trpišovský se chová podobně, mluví originálně a ke všemu nosí i kšiltovku. Jako Klopp.

Kdo ví, zda by ji ve Spartě nemusel odložit. Slavný klub si zakládá na etiketě. „V kravatě bych se asi uškrtil,“tvrdí Trpišovský. Zatím může zůstat v čepici, ve čtvrtek ho čeká yvropská liga proti PaOK Soluň. Stále na lavičce Liberce. Kdo nahradí Zdeňka Ščasného?

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA, Jozef Jakubco, SME ??
Foto: Ota Bartovský, MAFRA, Jozef Jakubco, SME
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia