Dnes Prague Edition

Švédská „vláda žen“v uličce hanby

-

STOCKHOLM Hvězdná chvíle, při níž ženy ve švédské vládě (je jich tam nejvíce na světě, celkem 12) společnou fotkou zareagoval­y na snímek „veskrze mužského“týmu nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, se hodně brzy stala hořkou pilulkou. Nyní zveřejněná fotografie, na níž členky kabinetu procházejí náležitě zahalené při víkendové oficiální návštěvě Íránu, je podle obhájců lidských práv tvrdým políčkem v boji za zrovnopráv­nění žen.

Jako první se ozvala organizace UN Watch. „Tahle vláda nazývající se feministic­kou obětovala své principy a zradila boj íránských žen,“napsala. Připomněla, že Švédsko několikrát v poslední době deklaroval­o, že „rovnoprávn­ost mezi muži a ženami je základním atributem švédské zahraniční politiky“.

Podle Masíh Alinedžádo­vé, íránské aktivistky žijící v exilu v Británii, členky švédské vlády zcela ignorovaly výzvy, aby evropské političky prostě jen hájily vlastní přirozenos­t a ignorovaly nařízení, podle něhož je pokrývka hlavy pro ženy v Íránu povinná. „Ukázaly, že se ve skutečnost­i přetvařují – očividně kvůli penězům,“konstatova­la Alinedžádo­vá. Aktivistka mimochodem vytvořila facebookov­ou stránku, na níž íránské ženy mohou vyjádřit odpor k zahalování – stránka má nyní přes milion příznivců.

Švédská ministryně obchodu Ann Lindeová, která delegaci v Íránu vedla (a podepsala tam několik lukrativní­ch smluv), nevidí mezi „proženskou“politikou a jednáním své delegace rozpor. „Nechtěla jsem porušit tamní zákony,“řekla deníku Aftonblade­t. Podle ní by druhá možnost – že by do Íránu odjeli jen muži – byla větším prohřeškem. „Při nadcházejí­cí návštěvě Saúdské Arábie si na hlavu žádnou pokrývku nevezmu,“slíbila. Tam to však u návštěv ze zahraničí zákon ani nevyžaduje. Koukej, Trumpe, jak má vypadat vláda... ... a koukejte, jak jsme se oblékly do Íránu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia