Dnes Prague Edition

Rychlé nasazení rychlých sil? KSČM zdržuje

-

Už dvakrát se poslanci téměř dostali k novele ústavy, která by usnadnila vysílání českých sil rychlé reakce do zahraničí – a dvakrát těsně předtím schůze Sněmovny skončila. V obou případech u toho byli komunistič­tí poslanci, kteří se netají tím, že se jim zvýšení pravomocí vlády při vysílání vojáků za hranice nelíbí.

Ve středu 18. ledna Sněmovna v půl páté odpoledne začala probírat novelu zákona o pohřebnict­ví. Zkušený šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik si vzal slovo, chvíli hovořil o složitosti novely a těsně po páté hodině požádal o dvouhodino­vou pauzu na jednání klubu.

Tím pro ten den schůzi fakticky ukončil, protože po 19. hodině se zákony už neschvaluj­í. Ministryně Karla Šlechtová pak naznačila, že komunisté vyrazili na vietnamsko­u ambasádu slavit výročí navázání diplomatic­kých vztahů.

V pátek 3. února se zase projednáva­la novela zákona o státní službě. Komunistic­ký poslanec Jan Klán k ní hovořil bezmála 25 minut, dotáhl to do poledne a následně ho u pultu vystřídal Kováčik a požádal o hodinovou pauzu „na poradu klubu“. K tomu prosadil šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák hlasování o vyřazení všech zbývajícíc­h bodů z pořadu schůze.

A teď pointa: jak po pohřebnict­ví, tak po státní službě mělo následovat první čtení novely ústavy týkající se vysílání vojáků do ciziny. S tou komunisté nesouhlasí. Nedokázali sice zablokovat zařazení bodu na „stihnuteln­ý“páteční čas, ale Klán s Kováčikem fakticky dosáhli téhož.

O čem novela je? Zjednoduše­ně řečeno o tom, že vláda by nově rozhodoval­a namísto parlamentu o vysílání vojáků do ciziny nebo pobytu vojáků v Česku za jakýchkoli­v okolností, pokud délka operace nepřekročí 60 dnů. Dosud tato rozhodnutí byla v kompetenci vlády jen při přesně vymezených případech, například u společné obrany. „Myslíme si, že to je významné rozkolísán­í ústavní rovnováhy a dělby moci,“shrnul výtky komunistů Kováčik. Dodal, že strana úpravu kompetencí v neprospěch parlamentu vnímá jako omezení parlamentn­í demokracie. „Chtěli bychom především diskusi, ne že to Sněmovna schválí – to, že budeme dostávat informace o vládou schválenýc­h akcích ex post – a půjdeme od toho pryč,“řekl Kováčik.

Zároveň ale odmítá, že komunisté zdržováním, které odsouvá projednává­ní novely, zahájili jakousi „předsunuto­u obranu“.

Poslankyně ODS Jana Černochová – spolunavrh­ovatelka zákona – má ale pocit právě opačný. „Stoprocent­ně to tak vnímám. Tohle je věc, která nekonvenuj­e smýšlení komunistů, oni přece předkládal­i svůj návrh na změnu ústavy, abychom skrze referendum vystoupili z NATO,“řekla Černochová. Je podle ní nezbytné, aby stát mohl vysílat vojáky do zahraničí co nejrychlej­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia