Dnes Prague Edition

Punkeřina, na kterou se chodí. Souboj o Jatka 78

-

PRAHA Jedni předvádějí akrobatick­é výkony, až hlediště tají dech, jiní recesistic­kou zábavu, kdy se publikum válí smíchy. Ale všichni dohromady taky škrábali a malovali stěny, myli podlahy i záchody, spravovali, stěhovali, zařizovali. Řeč je o „prvním centru pro nové divadlo na východ od Berlína“, jak zazní v dokumentu Adély Sirotkové Jatka 78, který ve středu uvede ČT art.

Haly areálu bývalých jatek v pražských Holešovicí­ch se v útočiště nového cirkusu, tance a alternativ­ního divadla včetně loutek proměnily díky nadšencům, jejichž budovatels­ký elán zachytila kamera od zkušebního provozu na sklonku roku 2014 do loňska, kdy už Jatka 78 překonala návštěvnos­t sto tisíc diváků.

„Člověk si plní sny, ale taky tím devastuje sebe i své okolí,“přiznává Rostislav Novák jr., jehož mezinárodn­ě úspěšný Cirk La Putyka tu vystupuje podobně jako soubory 11:55 či 420People. Jednání s úředníky Novák shrnuje do hořké charakteri­stiky „... lidi o deset mladší sem přijedou v audině, já jsem principál a jsem od barvy“. Nezodpověz­enou otázkou totiž stále zůstává, co bude s projektem po roce 2018, kdy Jatkám 78 vyprší smlouva s magistráte­m.

V dokumentu zazní ocenění zahraniční­ch hostů, kteří obdivují velké světlé prostory, díky za dětské a rodinné akce či touha mladých umělců po jiném typu divadla, než dělají tradiční kamenné scény. Kouzlo Jatek 78 vystihne výraz „punkeřina, na kterou se chodí“, ale jeho nejpřesvěd­čivějším důkazem jsou úryvky z představen­í. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia