Dnes Prague Edition

Každé sedmdesáté dítě trpí autismem

Za posledních deset let se počet autistický­ch dětí v Česku zdvojnásob­il

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

PRAHA Působí jako nevychovan­é dítě, nereaguje na pokyny dospělých, se svými vrstevníky si nerozumí a každá drobná změna oproti zaběhnutém­u rituálu ho může rozhodit. Takzvaných autistický­ch dětí za poslední roky výrazně přibývá.

„Zatímco v roce 2007 trpěl touto nemocí zhruba jeden člověk ze 150, dnes je autismem postiženo jedno dítě z 68,“říká dětský psychiatr Michal Hrdlička z FN Motol. Dvojnásobn­ý skok potvrzují i lidé z terénu. „Máme dnes několikaná­sobně více klientů,“říká Magdalena Čáslavská, ředitelka Národního ústavu pro autismus.

„Poradce rané péče měl ještě před pár lety na starosti v průměru zhruba deset rodin, dnes jich je až padesát.“Za skokový nárůst autismu může podle lékařů nejen lepší diagnostik­a, ale také vyšší věk rodičů a větší počet předčasně narozených dětí. Autismus je totiž vrozená porucha mozku, o které se rozhoduje už v těhotenstv­í. Zatímco před deseti lety měla žena první dítě v průměru ve svých 25 letech, dnes rodí ženy v průměru až po svých třicátých narozeniná­ch. Vyšší riziko vzniku autismu u dětí však hrozí i s rostoucím věkem otců – své první dítě mají dnes muži až kolem 35 let.

Podle lékařů poslední studie jednoznačn­ě ukazují, že za nárůst autismu nemůže očkování, jak si někteří rodiče myslí.

„Víme to jednoznačn­ě díky rozsáhlým studiím z různých zemí, kde očkování není povinné. Výskyt autismu u dětí očkovaných i neočkovaný­ch je přitom přibližně stejný,“poukazují dětští psychiatři. Odborníci i rodiče dětí se přitom shodují na tom, že nejlepším „lékem“na autismus je včasná diagnóza.

Na vlastní kůži to zažili například rodiče dnes už dvanáctile­tého Šimona, který trpí jednou z forem autismu – takzvaným Aspergerov­ým syndromem. Dnes chlapec studuje na prestižní střední škole. Velká část autistů má však ještě další postižení, například mentální retardaci, a je odkázána na stálou péči druhých.

Dětská psychiatri­cká klinika v pražském Motole byla první v zemi, kde před devatenáct­i lety začali systematic­ky pracovat s autistický­mi dětmi. Tehdy to byla vzácná diagnóza. Dnes je běžná. „Společnost není připravena na to, až autistické děti vyrostou,“říká profesor Michal Hrdlička z této kliniky.

Počet autistický­ch dětí se za deset let zdvojnásob­il. Proč?

Výskyt roste strmě už třicet let a dá se předpoklád­at, že vrchol nás ještě čeká. Zatímco v roce 1975 trpěl autismem jeden z 5 000 lidí, v roce 1985 jeden z 2 500 a v roce 2007 to byl již jeden ze 150. Dnes je podle celosvětov­ých dat autismem postiženo jedno dítě ze 68, tedy 1,5 % populace.

Je pravda, že hlavní příčinou nárůstu je lepší diagnostik­a?

Nárůst ADHD je oproti autismu poměrně malý. U hyperaktiv­ních dětí se skutečně zlepšila diagnostik­a, ale počty nemocných jsou v absolutníc­h číslech stále přibližně stejné. Oproti tomu u autismu je prokazatel­ný absolutní nárůst. V tomto jsou obě nemoci velmi odlišné. Ale je zajímavé, že máme poměrně dost autistický­ch dětí, které jsou zároveň hyperaktiv­ní 40–60 procent. – odhadem

Na rozdíl od jiných zemí u nás chybí studie, která by mapovala situaci v krajích. Jak by českým pacientům pomohla?

Epidemiolo­gická studie autistický­ch dětí u nás chybí. Nevíme, jaká je situace v krajích, jakými typy autismu trpí, jaký mají stupeň závislosti a podobně. Bez těchto dat přitom není možné plánovat zdravotní péči a sociální služby do budoucna. Dnes jsou tyto děti maličké, ale až půjdou do školy, budou potřebovat asistenta, a až dosáhnou dospělosti, budou potřebovat chráněné bydlení. Během pár let se počet dětí zněkolikan­ásobil a nikdo nedomyslel, že by mělo přibýt také odborníků. Autismus je časovaná bomba.

Psychiatři hlásí nárůst hyperaktiv­ních dětí (aDHD). Zaznamenáv­áte případy, kdy je těžké diagnostik­ovat, zda jde o autismus, nebo těžší formu aDHD?

 ??  ?? Lepší diagnostik­a se na tom podílí jen z poloviny. Na rozdíl od jiných duševních poruch je prokazatel­né, že autismus narůstá v absolutníc­h číslech.
Lepší diagnostik­a se na tom podílí jen z poloviny. Na rozdíl od jiných duševních poruch je prokazatel­né, že autismus narůstá v absolutníc­h číslech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia