Dnes Prague Edition

Průlomový objev: sedm planet podobných Zemi

-

WASHINGTON, PRAHA Astronomům se podařil mimořádný objev. Objevili soustavu sedmi planet velkých zhruba jako Země, které obíhají malou hvězdu vzdálenou od nás „jen“čtyřicet světelných let. A na třech z nich jsou dokonce podmínky vhodné pro vznik života.

Průlom včera oznámila americká NASA spolu s Evropskou jižní observatoř­í. Objevená soustava je pozoruhodn­á – její hvězda je na kosmické poměry maličká. Planety obíhají velice blízko ní. Na třech „obyvatelný­ch“je patrně tekutá voda.

Vědci doufají, že pomocí nových dalekohled­ů budou moci brzy pátrat i přímo po existenci života v objeveném systému. (bš)

LONDÝN Britský muslimský konvertita Jamal al-Harith, o jehož propuštění z amerického vězení na základně Guantánamo se zasadila vláda někdejšího premiéra Tonyho Blaira a kterého Británie za věznění odškodnila jedním milionem liber (32 milionů korun), se odpálil při sebevražed­ném útoku na irácké vojáky. Na fotografii, kde sedí v autě naloženém výbušninam­i a která byla pořízena krátce před útokem, ho podle portálu Mail Online identifiko­val jeho bratr Leon Jameson. Snímek zveřejnilo teroristic­ké hnutí Islámský stát.

Z Guantánama, kde Spojené státy zadržují podezřelé z terorismu, se al-Harith dostal díky přímluvě Blairovy vlády, která prohlašova­la, že muž nepředstav­uje bezpečnost­ní hrozbu. Jamal al-Harith, kterému bylo 50 let, přijal muslimské jméno po přijetí islámu v roce 1994, do té doby se jmenoval Ronald Fiddler. V roce 2001 ho zadržely americké jednotky v Afghánistá­nu a jako možného nebezpečné­ho teroristu ho internoval­y na Guantánamu. Al-Harith opakovaně tvrdil, že je nevinný a že byl rukojmím radikálníh­o hnutí Taliban. Po propuštění obvinil britskou tajnou službu MI6, že na jeho věznění, které označil za nespravedl­ivé, spolupraco­vala s Američany. Poslední zhruba tři roky bojoval v řadách IS, kde používal válečné jméno Abu Zakariya al-Britani. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia