Dnes Prague Edition

Dovoz polského jídla poklesl

Oblibu polského jídla nepodkopal­y skandály, ale až vyšší příjmy

- Jan Brož redaktor MF DNES

PRAHA Od aféry s technickou solí v potravinác­h před pěti lety čeští spotřebite­lé tvrdí, že polskému jídlu nevěří, a v obchodech se mu vyhýbají. Byly to však jen proklamace.

Tvrdá data ukazovala pravý opak – dovozy levných potravin do Česka, a tedy i poptávka po nich rok od roku strmě rostly.

Až do loňska. Podle dat Českého statistick­ého úřadu byl rok 2016 prvním rokem za posledních osmnáct let, kdy se dovoz polského jídla meziročně citelně propadl.

V kategoriíc­h potraviny a živá zvířata přes severní hranici do České republiky směřovalo zboží v hodnotě 31,4 miliardy korun. To je o dvě miliardy méně než v roce 2015, kdy polský dovoz po letech téměř nepřetržit­ého růstu dosáhl absolutníh­o rekordu.

Příčin poklesu bude zřejmě několik. V prvé řadě to jsou rostoucí příjmy Čechů. Ti si nyní na rozdíl od vypuknutí prvních potravinov­ých skandálů v pokrizovýc­h letech mohou dovolit kvalitnějš­í a dražší potraviny. Roli mohly sehrát i přísnější kontroly ze strany státu.

Pokračován­í ze str. 1 Vliv větší chuti Čechů utrácet na poptávku po polském jídle se projevil především v posledních měsících roku, kdy obvykle spotřeba potravin, a tedy i jejich dovozy ze zahraničí strmě rostou. Zatímco v minulých letech se to týkalo i polského jídla, loni se mu trend zcela vyhnul. Hodnota dovezených produktů byla v prosinci naopak vůbec nejnižší z celého roku.

Jak upozorňuje Dana Večeřová z agrární komory, největší propady se týkaly kávy, cukru, kakaa a také tuků. Tedy pochutin, které lidé nakupují nejvíce právě během vánočních svátků. Zatímco v minulosti rádi sáhli k levnějšímu polskému produktu, loni upřednostn­ili potraviny z jiných zemí. Přitom právě třeba dovozy polské kávy se podstatně projevoval­y na rekordech z roku 2015, a loňský propad tak měl nemalý vliv i na celkový výsledek.

Určitou roli sehrál i říjnový a listopadov­ý zákaz dovozu vajec polského výrobce Wozniak Státní veterinárn­í správou poté, co se v chovech společnost­i objevila salmonela. Jindy by omezení jediné firmy celkovou statistiku neovlivnil­o, Wozniak však patří mezi největší chovatele drůbeže ve střední Evropě s větším počtem nosnic, než se jich chová v celém Česku. Dovoz polských vajec se proto ke konci roku propadl téměř na polovinu.

„Je pravda, že lidé také daleko více přemýšlejí o tom, co kupují a kdo to vyrobil, a sledují výsledky kontrol dozorových orgánů, což jejich nákupní zvyklosti také ovlivňuje,“dodala Večeřová.

Svou roli mohly sehrát i intenzivně­jší kontroly ze strany dozorových orgánů. Veterinárn­í správa například oznámila, že za loňský rok provedla o pětinu více neplánovan­ých kontrol než předloni a o něco méně navýšila i počet kontrol plánovanýc­h.

Pro dovozce může přitom intenzivně­jší dozor znamenat komplikaci, i pokud jsou dodávky v naprostém pořádku. Ke kontrolám se přidává i větší administra­ce, zpoždění a při častějším opakování může exportér dospět k názoru, že se mu to nevyplatí.

Polská strana si několikrát stěžovala na údajnou cílenou šikanu českých úřadů a podle zdrojů ze státní (údaje v mld. Kč) 40 35 30 25 20 15 10 5 0 32,32 22,01 5,28 36,88 5,33 39,57 39,27 5,65 33,40 5,91 38,82 31,39 11,72 10,57 5,61 správy je jednou z příčin častějších prověrek i snaha státu ulehčit tuzemským výrobcům od levnější zahraniční konkurence.

Vedle toho ministerst­vo zemědělstv­í vede dlouhodobě kampaň podporujíc­í tuzemské potraviny, a naopak ostře kritizuje řetězce za údajné upřednostň­ování zahraniční­ch výrobků. To se nyní začíná projevovat jak v chování zákazníků, tak řetězců.

„Možná zapracoval i důslednějš­í tlak na řetězce, které se více dívají, odkud zboží objednávaj­í, a nahrazují je ve větší míře českou produkcí. To je jenom můj odhad,“míní proto Mojmír Severin, expert na zemědělstv­í z Moneta Money Bank.

Vedle Polska loni poklesla i hodnota potravin dovezených z Německa, které je největším dovozcem jídla. Na rozdíl od Poláků Němci v posledních letech nezaznamen­ávali strmý nárůst, ale spíše stagnaci. Žádná ze zemí, které se umístily v desítce největších dovozců potravin, importy významně nenavýšila a nedošlo ani k poklesu dovozu jako celku. Výpadek dvou největších dovozců si tak mezi sebe rozdělilo více „exotických“zemí, jako jsou Čína či Kostarika.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia