Dnes Prague Edition

Porušili slib. Smlouvy státních firem budou tajné

-

PRAHA Klíčový protikorup­ční závazek, který dali politici veřejnosti před volbami v roce 2013, poslanci včera pohřbili. Povinnost zveřejňova­t smlouvy v registru smluv, aby mohly platit, se nakonec nemá týkat státních podniků. Sociální demokraté spolu s komunisty, lidovci a ODS prosadili okleštění zákona.

Pro popření smyslu zákona o registru smluv hlasovalo 80 ze 159 přítomných poslanců, přesně tolik, kolik bylo třeba, aby zákon prošel. Úlevy by měly mít i Česká televize a Český rozhlas. Nemají nově do registru vkládat smlouvy, které se týkají výroby a vysílání sportovníc­h pořadů včetně nákupu práv, a dohody o nákupu práv převzatých pořadů.

„Vyprázdnil­i jediný nový zákon, který má zabraňovat plýtvání veřejnými prostředky. Přijali plošné výjimky pro státní a městské firmy, které ročně potajmu hospodaří se stovkami veřejných miliard,“komentoval rozhodnutí poslanců Nikola Hořejš z Rekonstruk­ce státu. Nevládní občanská sdružení spojená v uskupení Rekonstruk­ce státu před volbami v roce 2013 donutila politiky, aby se zavázali, že registr smluv prosadí a k prosazení zákona, který pak společně předložilo sedm desítek poslanců, se pak zavázala i vládní koalice.

Registr začal fungovat vloni. Normu, která by jej výrazně omezila, ještě musí potvrdit Senát a prezident Miloš Zeman. (kop)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia