Dnes Prague Edition

Je v USA načerno, jel na červenou – vyhoštění

-

WASHINGTON Miliony lidí žijících ilegálně v USA mohou být nyní deportován­y, jakmile spáchají zdánlivě bezvýznamn­ý delikt.

Stačí jen jet na červenou, ukrást v obchodě housku nebo kouřit tam, kde je to zakázáno.

Všechno, za co cizinec žijící v Americe bez povolení bude odsouzen třeba jen k pokutě, znamená zpáteční lístek domů.

Tedy pokud dotyčný nepřišel do Ameriky ještě jako dítě, ovšem s rodiči. Pak zůstane. Ostatní budou vyhoštěni.

V některých případech stačí dokonce, bude-li člověk jen podezřelý.

A podstatné je, že za zločin lze označit už jen to, že do USA tajně přišel.

Je to radikální změna schválená prezidente­m Donaldem Trumpem a oznámená ministerst­vem pro vnitřní bezpečnost. Rozdíl oproti minulosti spočívá v tom, že aby byl ilegální migrant vyhoštěn, musel se dopustit závažného zločinu, být hrozbou pro národní bezpečnost nebo být těsně po nezákonném vstupu na americké území.

Doposud byla situace taková, že pokud přistěhova­lec bez povolení k pobytu žil na americkém území delší dobu, nechaly ho úřady na pokoji.

Pokud však teď takový člověk spáchá drobný delikt, v Americe zřejmě skončí, i kdyby tam žil třeba dvacet let.

Je to součást Trumpova tažení proti ilegální imigraci, což byl jeden z jeho hlavních volebních slibů. I když zločinnost přistěhova­lců je nižší než statistiky týkající se amerických občanů, vzhledem k počtu imigrantů půjde zřejmě o značné množství lidí.

Dnes žije v Americe bez povolení asi jedenáct až třináct milionů lidí.

Spousta z nich může skončit už na tom, že přišla do USA nelegálně, protože tím porušila zákony.

Za časů prezidenta Obamy nad tím úřady přivíraly oči. Když byl někdo chycen dál než 150 kilometrů od hranic nebo byl v zemi déle než 14 dnů, měl vyhráno. Nyní se tato doba prodlužuje na dva roky.

Velkou roli bude rovněž hrát, proč je dotyčný člověk v USA. Bude totiž rozdíl, zda přešel tajně hranici a vstoupil do USA ilegálně, nebo zda přišel legálně, ale přetáhl dobu pobytu, kterou mu umožňovalo jeho vízum. Na první skupinu se jasně vztahuje nová direktiva, protože to je zločin, zatímco druhé skupiny, do níž patří například i Češi žijící dlouhodobě v USA po vypršení víza, se to netýká. Nedopustil­i se trestného činu, jen přestupku.

List New York Times napsal, že nový výnos je součástí dalších opatření, jež mají snížit počet imigrantů v USA a odradit ty, kteří se na cestu přes hranice teprve chystají.

Vláda chce přijmout dalších celkem patnáct tisíc imigračníc­h úředníků i členů ostrahy hranic a zvýšit počet míst, kde bude možné držet imigranty určené k vyhoštění.

Nová direktiva také dává za povinnost místní policii, aby s procesem deportací včetně vyhledáván­í nezákonnýc­h migrantů pomáhala.

Trump má do konce týdne rovněž zveřejnit opravenou verzi svého výnosu, jímž dočasně přerušuje možnost vstupu do USA pro obyvatele sedmi blízkových­odních zemí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia