Dnes Prague Edition

Češi se vrátí k moři, věří cestovky

-

PRAHA České cestovní kanceláře po velkém poklesu v loňském roce očekávají podstatně lepší sezonu. Do karet jim hraje především klidnější bezpečnost­ní situace.

Optimismus dodává cestovním kancelářím především vývoj předprodej­ů na letní sezonu. Zatímco loni touto dobou s hrůzou zjišťovaly, že se letní zájezdy příliš neprodávaj­í, letos hlásí lepší čísla i proti roku 2015.

„Za leden jsou prodeje vyšší zhruba o pětinu. Jediná destinace, která se zatím příliš neprodává, je Turecko,“říká Stanislav Zíma z Exim Tours.

Cestovní kanceláře loni nezažily příliš úspěšný rok. Češi začali mít obavy o bezpečnost, a tak místo dovolené u moře často volili cesty po tuzemsku nebo po sousedních zemích. Největší pokles postihl hlavně zájezdy do Turecka či Egypta. To mělo za následek zdražení jiných evropských přímořskýc­h destinací, kde však řada Čechů nebyla spokojena, protože se jim nelíbil poměr ceny a služeb. I proto teď ožívá poptávka po Egyptě.

Odhady poklesu loňského trhu mluví o deseti až dvaceti procentech, přesná čísla zatím nejsou. Ledacos napověděla statistika Letiště Praha za letní sezonu u středomořs­kých destinací.

Celkový počet pasažérů na letní dovolené klesl o necelá tři procenta. Jednotlivé země bodovaly především podle polohy. „Některé destinace jako Turecko, Tunis či Řecko nebyly příliš vyhledáván­y, což se zřejmě projevilo i v poptávce po dovolených. Důvodem byla především bezpečnost­ní situace v těchto zemích,“vysvětlila po loňské letní sezoně mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková.

Podle cestovek letos roste zájem hlavně o Řecko, které na letošní sezonu například na rozdíl od Španělska nezdražilo. „Poptávka je i z okolních zemí, a tak reálně hrozí, že tam nebude dostatečná kapacita,“potvrzuje Alexander Pavlov, majitel cestovní kanceláře Alexandria. „V Řecku máme prodáno přibližně 35 procent kapacit. V případě Bulharska a Egypta to je téměř polovina. Část letních letů je již vyprodána,“uvedl František Vorel z CK Blue Style.

Cestovky tradičně v zimě tvrdí, že last minute zájezdů bude letos méně, jinak tomu není ani letos. Současně však na rozdíl od minulých let podstatně lépe optimalizu­jí své kapacity a nemají v létě takový problém s příliš mnoha volnými místy v nasmlouvan­ých letadlech. „Loňský rok byl v tomto průlom, velmi se srovnala nabídka s poptávkou. I proto zůstala většina cestovek v plusu, i když měly nižší tržby,“dodal Pavlov.

S počty volných míst může výrazně zahýbat bezpečnost­ní situace nebo také apetit Rusů na cestování. Ti plní pravidelně zejména turecké a egyptské hotely, ale kvůli ekonomický­m problémům jich v těchto destinacíc­h loni a předloni ubylo. Teď se začínají vracet.

Češi loni v létě cestovali meziročně víc, počet cest se čtyřmi a více přenocován­ími dosáhl sedmi milionů. Růst podle dat ČSÚ táhly tuzemské dovolené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia