Dnes Prague Edition

Maturita z češtiny ubíjí cit pro jazyk

-

Povinná matematika ublíží matematice a Zkoušky ubíjejí matiku říkají titulky předvčerej­ší MF DNES. Téměř ve všem máte pravdu. Nemohu souhlasit jen s jedinou věcí, totiž že je těžké nastavit úroveň maturitníh­o testu tak, aby odpovídal jak znalostem studentů gymnázií, tak odborných škol. Že to jde a že to není nic těžkého, jsem ukázal již před lety. Jinak zcela souhlasím s tvrzením, že plošné testování nezlepší kvalitu výuky matematiky, ale naopak uškodí matematick­ému myšlení. Škola by skutečně měla rozvíjet schopnost rozhodnout se, a ne vést k biflování příkladů. Maturita z matematiky zcela jistě bude omezovat velkou část studentů k přípravě na přijímací zkoušky na vysoké školy.

A tak mě napadá otázka: kdy se v MF DNES dočkám palcového titulku Zkoušky ubíjejí „čeninu“? Kdy se stejnou vehemencí začněte bojovat proti povinné maturitě z češtiny? Ta totiž ne že teprve povede k biflování, ta už nejméně sto let skutečně biflovat nutí.

Ano, studenti by měli být schopni se rozhodovat a mělo by jim být umožněno svobodně se připravova­t na budoucí studium. Povinná maturita z češtiny je však místo této přípravy nutí biflovat nazpaměť díla Petra z Mladoňovic, Ivo Vodseďálka a Marie Voříškové-Burské. Přitom toto plošné testování zcela prokazatel­ně už nejméně sto let ubíjí ve studentech jazykový cit a škodí jejich jazykovému vzdělání. Stále větší část těchto „maturantů“není například schopna napsat bez chyby ani jméno univerzity, na které následně studuje. Takže – kdy proti takové „maturitě“podáme ústavní stížnost?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia