Dnes Prague Edition

Na balet do Stubaie v kulichu

-

INNSBRUCK Už oblékání se do tohoto „divadla“je samo o sobě zážitkem. Zimní boty, rukavice, kulich, lyžařská bunda, oteplováky. Nejde o eleganci, ale o to, aby člověk během představen­í nepromrzl.

Baletní performanc­e Gaia – matka Země má totiž pódium i hlediště přímo na zasněženém svahu ledovcovéh­o údolí Stubai, kousek od tyrolské metropole Innsbruck.

Dílo, jehož duchovním otcem je španělský choreograf Enrique Gasa Valga, baletní mistr Tyrolského zemského divadla, využívá naplno předností přírodního amfiteátru vytvořenéh­o na jedné z menších sjezdovek u největšího turistické­ho střediska Stubaie Neustift.

Více než hodinové baletní a operní představen­í pracuje s vizuálními efekty zobrazujíc­ími se na sněhové pláni, do nichž jsou zapojeny desítky synchroniz­ovaných lyžařů, terénní motorky, sněžné skútry i koně. Hlavně úvod je velkolepý a oslňující, výkon baletu na pódiu splývající­m se sněhem je obdivuhodn­ý, operní pěvkyně Suzanne Langbeinov­á v roli Gaii působivá.

Mezinárodn­í soubor včetně českého baletního mistra Filipa Veverky, který zkoušel několik měsíců, působí sehraně a představen­í v žádném momentu nesklouzne k lacinému muzikálové­mu rozměru.

Ke konci však performanc­e jako by ztrácela dech a závěr není očekávaným vyvrcholen­ím, ale spíše dojezdem. Přesto byl soubor odměněn velkým potleskem tisícovek diváků. Druhé a v této sezoně poslední představen­í se koná zítra od 20.30. Vstupné 45 eur. PRAHA O rodině Andyho Warhola se příliš nemluví. Veřejnosti je známý především jako excentrick­ý umělec, který jednou provždy změnil nejen výtvarný svět. Nová výstava v pražské Galerii GOAP jej ale představuj­e právě jako syna nebo bratrance.

Jedna z části expozice se věnuje Warholově matce Júlii, která pro něj byla celý život velkou inspirací. „Představov­ala spojení se starým světem a Andy byl výkvětem čehosi nového – plodem její energie,“vysvětlil umělcův synovec James Warhola. Kromě dokumentů o Warholově matce se povedlo organizáto­rům výstavy získat fotografie z dílny jeho sestřenice Christiny Soley, která zachytila poslední rozloučení s ikonou pop-artu.

Ve staroměsts­ké galerii však nebude chybět ani Warholovo dílo. Představí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia