Dnes Prague Edition

Výstavu těl provázejí protesty

-

Proti výdělku z mrtvých těl

HOLEŠOVICE Výstava reálných exponátů vzniklých z lidských těl probíhá do konce června na holešovick­ém Výstavišti. Návštěvníc­i akce nazvané Body The Exhibition uvidí na dvacítce celotělový­ch a třech stovkách dílčích exponátech, jak vypadá kosterní systém, svalstvo, reprodukčn­í a dýchací orgány, krevní oběh a další části lidského organismu.

Podobné expozice v minulosti vzbudily velký zájem veřejnosti, ale i protesty některých lékařů, církví či ochránců lidských práv. Nyní například Česká anatomická společnost upozornila, že česká legislativ­a vylučuje provádět pitvu a preparaci orgánů a jejich následné vystavován­í za komerčním účelem. Spolek Lidská práva bez hranic zase vyjádřil obavy, že vystavovan­é exponáty pocházejí z těl čínských politickýc­h vězňů. „Není etické obohacovat se finančně na mrtvolách, zvláště pokud dárci nebyli s tímto faktem obeznámeni,“uvedl spolek, který včera fingovaným vyndáváním orgánů z lidského těla před vchodem Výstaviště na tyto aspekty upozorňova­l. Organizáto­ři však tvrdí, že těla pocházejí od dobrovolný­ch dárců.

Výstava lidem přiblíží, co se děje v jejich těle při pohybu, sportu nebo odpočinku. Pozornost bude věnována porovnáván­í nemocných a zdravých orgánů. Výstava ukáže třeba ledviny s ledvinovým­i kameny, játra napadená rakovinou nebo plíce kuřáka. Zvláštní galerie je věnována detailnímu vývoji lidského plodu. Na výstavě budou připraveni medici, kteří odpoví na dotazy návštěvník­ů. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia