Dnes Prague Edition

Spartu zachrání zázrak, na který se skoro nedá vsadit

-

PRAHA Sportovní zázraky se občas dějí, ale dnes se asi čekat nedají. Fotbalisté Sparty hrají na Letné odvetu play-off Evropské ligy proti Rostovu. A po výbuchu v Rusku 0:4 by postup do osmifinále zajistila pouze výhra o pět gólů...

Sázková kancelář Tipsport proto ani nevypsala kurzy na postup Sparty s tím, že je hotovo. Konkurenčn­í Fortuna nasadila vysoký kurz 25:1.

„Byl by to asi opravdu zázrak. Výsledek do odvety je katastrofá­lní. Postup je nepravděpo­dobný,“přiznal trenér Tomáš Požár.

Tím spíš, že nenastoupí klíčový záložník Bořek Dočkal, který dost možná právě v těchto chvílích v Číně podepisuje životní smlouvu.

V úterý odpoledne se vydal s manželkou a agentem Jindřichem Šťastným ze společnost­i Sport Invest na dlouhou cestu, která by měla skončit kontraktem, co má z české perspektiv­y kosmické parametry. 230 milionů korun pro Spartu. 80 milionů ročně pro Dočkala. Pokud 28letý fotbalista projde zdravotní prohlídkou a nevyleká ho nic v devítimili­onovém městě Čeng-čou, v němž má obří sochu krutý čínský diktátor Mao Ce-tung, měl by první březnový víkend nastoupit za tým Che-nan Ťi-na-jie.

„Můžu potvrdit, že Bořek dostal svolení odcestovat do Číny řešit případné angažmá. Je vysoce pravděpodo­bné, že odejde,“uvedl Požár.

Nečekaný zásah do sestavy, na který se sparťané jen těžko mohli připravit, je další komplikací posledních dní. Vytoužený postup v Evropské lize je téměř jistě ztracený, ale mužstvo je stále ve hře o titul, což je primární úkol sezony.

Jenže Sparta v tabulce ztrácí na Plzeň i Slavii, Bohemians přetlačila 1:0 jen díky povedené ráně Čermáka. Co se hry týče, je to zatím trápení. Na drnovišti v Rusku sparťané celkově zkolaboval­i, byla to pro ně druhá nejhorší porážka v soutěžích UEFA. O Bohemians už byla řeč.

I proto se nedá čekat, že proti Rostovu Sparta rozbalí ofenzivní stíhačku. Spíš se bude snažit odehrát zápas důstojně a tak, aby nepřišel další výsledkový průšvih, který by ještě víc srazil už tak pošramocen­é sebevědomí. Po dvou mistrovský­ch zápasech v roce 2017 není co slavit a chválit. „Jarní“Sparta, to jsou zatím jen silné rozpaky. „Zaspali jsme v Rostově a chceme to odčinit, abychom se nastartova­li pro ligu,“plánuje Požár.

Je velmi pravděpodo­bné, že Sparta bude dnes trochu taktizovat směrem k lize, protože v neděli hraje v Jablonci. Zcela upřímně: utkání s mužstvem, za nímž stojí šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, má s ohledem na aktuální situaci jasnou prioritu. Pokud chtějí sparťané myslet na titul, nesmějí ztrácet.

Proti Rostovu určitě nebude hrát záložník Tiémoko Konaté, který se nechal hloupě vyloučit v prvním zápase, za což dostal stopku.

Tým se musí rychle přeoriento­vat na jiný herní styl bez Dočkala. Ač nebyl vždycky výtečný, je rozdíl hrát s ním a bez něj.

Jelikož včera v Česku skončila možnost přestupů, bude si muset nejslavněj­ší český celek poradit z vlastních zdrojů. Role tvůrce hry bude na španělském technikovi Néstoru Albiachovi, který přišel z Dukly, či na 22letém Aleši Čermákovi. Ten má po hostováníc­h ve Vltavínu, Hradci Králové a Mladé Boleslavi unikátní šanci přesvědčit, že dorostl do role, v níž může táhnout Spartu. „Budeme muset hrát jinak a nahradit Bořka ne úplně individual­itou, ale týmovostí,“řekl Požár.

Vysněná varianta s Tomášem Rosickým uprostřed zálohy se dál odkládá. „Znovu se objevily jeho problémy s achilovkou,“hlesl Požár.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia