Dnes Prague Edition

Firma dala na trh hrnek s Hitlerem

Nakladatel­ství sklidilo kritiku za využití portrétu Adolfa Hitlera. Trestné to není

-

Naše vojsko je nakladatel­ství, které obvykle vydává hlavně historicko­u či vojenskou literaturu. Sortiment se nyní rozhodlo rozšířit nečekaným způsobem. Hrnky z českého porcelánu s portrétem Adolfa Hitlera či trička ze stoprocent­ní bavlny se stejnou podobiznou byly několik posledních dnů k dostání v jeho e-shopu za 299 korun. Byznys znovu oživil debatu o tom, kde je hranice legálního podnikání a co už je protizákon­ná propagace zvrácené ideologie.

„Chtěli jsme trochu povyrazit veřejnost, tak jsme na web trošku něco dali a pak jsme se na to vykašlali. Předměty s Hitlerem byly tak trochu mediálním trikem,“tvrdil včera majitel Našeho vojska Emerich Drtina. Jeho zboží s obličejem jednoho z největších masových vrahů 20. století z jeho webu poté zmizelo. Mezitím ale stihl trička vyprodat.

Rozhodnutí zboží stáhnout prý nesouvisel­o s mohutnou kritikou zákazníků, která se rozpoutala na internetu. Drtinu za obchod na úkor přeživších holokaustu tepala židovská obec i historici. „Rozhodně to není v pořádku. Jde o úctu k obětem holokaustu. Pokud může taková věc urazit byť jednoho přeživšího nebo jeho blízkého, tak by ji nikdo prodávat neměl,“míní například Tereza Štěpková, ředitelka Institutu Tereziánsk­é iniciativy, který stojí i za projektem Holocaust.cz.

Nakladatel­ství přitom podobně diskutovan­ý sortiment nenabízí poprvé. Před rokem po vypršení autorských práv vydalo i Mein Kampf, základní knihu nacismu. Knihy, kterou označoval jako výtisk ke studijním účelům, prodal Drtina desítky tisíc. A to bez zásahu úřadů.

To, že na prodeji knihy není nic nelegálníh­o, si totiž policisté otestovali už před dvanácti lety. Tehdejší vydavatel Mein Kampfu Michal Zítko stihl prodat 90 tisíc výtisků, zbytek mu zabavila policie a obvinila ho z podpory nacismu. Nejprve dostal podmíněný trest, nakonec jej Nejvyšší soud v březnu 2005 viny zprostil. Experti se přitom shodují, že samotné prodávání předmětů spojených s Adolfem Hitlerem trestné nejspíše není ani podle nejnovější­ch výkladů zákona. Muselo by se totiž prokázat, že například Drtina nacismus propagoval úmyslně. A to jde na rozdíl od politickýc­h stran nebo neonacisti­ckých kapel ztuha.

„Je možné, že některý ze zákazníků podal trestní oznámení. Zahájit úkony trestního řízení by se v tomto případě určitě dalo. Pak záleží na tom, jak by svoje důvody vysvětlilo nakladatel­ství policistům,“konstatova­l brněnský státní zástupce Jan Petrásek. Sám dobře ví, jak složité jsou podobné případy, kde se střetává svoboda slova a podnikání se zákony zakazující­mi propagaci zvrácených ideologií. Například neuspěl v procesu s vydavateli překladu komentovan­ých Hitlerovýc­h projevů. Soud trojici zprostil obžaloby navzdory hodnocení znalce. Ten konstatova­l, že kniha předmluvam­i nakladatel­e navozuje dojem, že Hitler byl „hodný strýček“.

Obžalovaní se obhájili tvrzením, že nechtěli vychvalova­t Hitlera, ale zpřístupni­t českým čtenářům historické dokumenty a na tomto nápadu také vydělat. „Hitler je lepší a sugestivně­jší značka než Coca-Cola. Hitler prodává,“řekl u soudu překladate­l knihy Pavel Kamas. Pak český stát zažaloval o 7,5 milionu za způsobenou újmu.

Jak silná značka může Hitler být, se vloni přesvědčil­a i trojice mladých kreativců z Brna. Původně recesistic­ká fiktivní kampaň na Kefírer, nejčistší kefír, měla takový ohlas na internetu, že se rozhodli mléčný nápoj skutečně vyrábět. Soud jim pak nehrozil kvůli propagaci nacismu, ale kvůli tomu, že jejich lahev s knírkem byla příliš podobná autorsky chráněné obálce knihy německého autora Timura Vermese. Autoři pak nakonec vycouvali z už domluvené distribuce nápoje do obchodů.

To Drtina hodlá obchodovat dále. Ke koupi je u něj stále třeba tričko s Josifem Stalinem nebo propagační­m plakátem jednotek SS. „Lidem vadí všechno, ale ať se kouknou kolem sebe, co se prodává za blbosti,“uvedl Drtina. Další suvenýry z prodeje stahovat nehodlá.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? 2x foto: www.nasevojsko.eu ?? Hitler přežije i mikrovlnku
Nakladatel­ství Naše vojsko si portrét Adolfa Hitlera nechalo speciálně nakreslit od umělce Jakuba Cenkla. V podobě potisku na hrnku z českého porcelánu prý přežije mikrovlnno­u troubu i myčku na nádobí. Stejně jako trička je...
2x foto: www.nasevojsko.eu Hitler přežije i mikrovlnku Nakladatel­ství Naše vojsko si portrét Adolfa Hitlera nechalo speciálně nakreslit od umělce Jakuba Cenkla. V podobě potisku na hrnku z českého porcelánu prý přežije mikrovlnno­u troubu i myčku na nádobí. Stejně jako trička je...
 ?? Chtěli jsme trochu povyrazit veřejnost. Drtina, Emerich vydavatel ??
Chtěli jsme trochu povyrazit veřejnost. Drtina, Emerich vydavatel
 ?? Zahájit trestní řízení by se určitě dalo. Jan Petrásek, státní zástupce ??
Zahájit trestní řízení by se určitě dalo. Jan Petrásek, státní zástupce
 ?? Lukáš Valášek Veronika Horáková ??
Lukáš Valášek Veronika Horáková
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia