Dnes Prague Edition

Oscarovým tipům u nás vládne Viola Davisová

-

PRAHA Na Oscary se už i v Česku sází ve velkém. Zatím nejvíce, přes milion korun, si vsadili zákazníci Tipsportu na afroameric­kou herečku Violu Davisovou, jejíž velmi pravděpodo­bnou výhru naznačuje vypsaný kurz 1,02:1.

Přes tři miliony korun tu utratili sázkaři na předpoklád­ané favority, muzikál La La Land, jeho režiséra Damiena Chazellea a animovaný snímek Zootropoli­s: Město zvířat. Dali také na jiné tipy bookmakerů, podle jejichž nízkých kurzů nejspíše zvítězí herci Casey Affleck, Mahershala Ali a Emma Stone. Podobně vypadají sázky u jiných kanceláří v Česku i ve světě.

„Jenže se objevila ještě jiná skupina sázkařů, kteří zkoušejí překvapení za menší částky, ale s vysokými kurzy,“vysvětluje za Tipsport Michal Peterka. Takže kdyby náhodou zvítězil jejich černý kůň, brali by mnohonásob­ek vložené částky.

V téhle skupině má nejvíce důvěry herečka Michelle Williamsov­á, při kurzu 15:1 se na ni vyplnilo 4 395 tiketů. Rovněž její kolega Jeff Bridges ve vedlejší roli a ve stejném kurzu stojí mnohým za pokus – připsal si 4 369 tiketů. Třetím hercem s 3 788 tikety je Andrew Garfield; kdyby vyhrál, sázkař dostane čtyřicetin­ásobek svého vkladu.

A jaké jsou kurzy na film roku? Od La La Landu s 1.08:1 přes Moonlight s kurzem 8:1 až po sci-fi Příchozí – 150:1 – či western Hell or High Water s kurzem 200:1. K outsiderům mezi herci patří podle názoru bookmakerů Viggo Mortensen a Meryl Streepová: kdyby hvězda svou v pořadí dvacátou nominaci proměnila, majiteli tiketu by se každá koruna vrátila šedesátkrá­t. (spa) Skutečný příběh shrnutý do knihy Dlouhá cesta domů má sílu, ale jeho filmový přepis jménem Lion se v druhé části málem zalkne slzami. Navíc mezi šesti oscarovými nominacemi chybí jediná opravdu zasloužená, pro dětského představit­ele indického chlapce, který se ztratil, adoptovaný skončil v Austrálii a teprve v dospělosti se vydal hledat svou původní rodinu.

Se slavným Milionářem z chatrče má Lion společnou jednak fascinujíc­í náladu lidských mravenišť, jednak samozřejmo­st, s níž indické děti přijímají svůj úděl od tvrdé práce po umění přežít na ulici. První polovina, jíž kraluje malý Sunny Pawar, ztělesňuje noční můru všech

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia