Dnes Prague Edition

Babiš soupeře nemá, za ním je však našlapáno

Hnutí ANO si zvolí nové vedení. Zájem je hlavně o post řadových místopředs­edů, o tři místa se uchází jedenáct kandidátů

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Příště někomu řeknu, ať kandiduje proti mně, ať to není tak trapné, že mám sto procent hlasů, říkal předloni na posledním sněmu ANO tehdy jednohlasn­ě zvolený šéf Andrej Babiš. Dnes se s největší pravděpodo­bností potvrdí, že to byl jen žert.

Hnutí ANO si bude o víkendu na pražském Chodově volit svoje vedení. A Babiš opět nemá protivníka. „Pan Babiš to vymyslel, založil, zaplatil a jako předseda s nějakým týmem dovedl k úspěchům. Stavět proti němu nějakého kandidáta by podle mě teď nemělo logiku,“nevidí druhý muž hnutí Jaroslav Faltýnek nic divného na tom, že v ANO se za šest let fungování neobjevil nikdo, kdo by měl ambici Babišovi konkurovat.

Vokřál ustoupí

V kuloárech sice padají jména dvou nadějných politiků z Moravy: brněnského primátora Petra Vokřála a primátora Ostravy Tomáše Macury. Oba však zatím dávají přednost komunální politice. Byť Vokřál letos mohl pokročit o stupeň výš.

Před dvěma lety při kandidatuř­e na řadového místopředs­edu totiž zazářil. Získal nejvíc hlasů ze všech. A Babiš ho v hnutí rád dává za příklad, když přijde řeč na téma fungování starostů a primátorů z ANO. Vokřála by chtěl vidět v Praze, pokud by ANO zasedlo do příští vlády, mluví se o něm jako o možném kandidátov­i na ministra průmyslu a obchodu nebo pro místní rozvoj.

Letos ho z jižní Moravy nominovali, aby kandidoval na dvojku hnutí. Jeho jméno tak sice figuruje spolu s Faltýnkem a středočesk­ou hejtmankou Jaroslavou Jermanovou mezi kandidáty na prvního místopředs­edu, podle informací MF DNES však z volby nakonec odstoupí.

To nahrává Faltýnkovi, který se při dotazu, jak vidí svoje šance, usmál: „Dobře.“Proti Faltýnkovi tak zřejmě půjde jen ambiciózní hejtmanka Jermanová. Až do konce loňského roku místopředs­edkyně Sněmovny byla dlouho podceňovan­ou političkou. Mezi poslanci občas zaznělo, že jejím největším počinem je prosazení zákazu prodeje alkoholu během schůzí.

Loni na podzim však překvapila, když se navzdory Babišovu slovu, že by hejtmanem Středočesk­ého kraje mohl být spíš než ona kandidát Starostů a nezávislýc­h Vít Rakušan. Jermanová si to nenechala líbit, s Babišem se – což je v hnutí stále rarita – kvůli věci i pohádala a šéf ANO jí nakonec ustoupil.

Přesto v hnutí i u konkurence nikdo nepochybuj­e, kdo je favorit. „Jaroslav Faltýnek,“říká pražský poslanec ANO Matěj Fichtner. „Pan Faltýnek si to pohlídá,“je si jistý i místopředs­eda ČSSD Jan Hamáček.

Start pro volby do Sněmovny

Pokud by Jermanová neuspěla, může kandidovat na některou ze tří pozic řadových místopředs­edů. Na ty je však našlapáno. Uchazeči vědí, že zvolení je dobrým předpoklad­em pro to, aby mohli figurovat v čele kandidátek do sněmovních voleb – a tak se jich hlásí hned jedenáct. V současném triu Jermanová – Vokřál – Jan Volný lze čekat změny. „Je to jedině dobře, že je kandidátů tolik. V hnutí je touha mít vrcholek zachovaný v kontinuitě, ale tu lajnu pod tím malinko okysličit,“tuší ministr obrany Martin Stropnický, který spolu se svým kolegou z vlády Richardem Brabcem posbíral nejvíc nominací. Vedle nich se dopředu může dostat karlovarsk­á hejtmanka a předsedkyn­ě Asociace krajů Jana Vildumetzo­vá nebo jihočeská poslankyně Radka Maxová.

 ??  ?? Tandem Faltýnek (vlevo) kryje Babišovi z pozice druhého muže ve straně záda od roku 2015. Foto: Dan Materna, MAFRA
Tandem Faltýnek (vlevo) kryje Babišovi z pozice druhého muže ve straně záda od roku 2015. Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia