Dnes Prague Edition

Padák pro sólistu

Oto Košta skončil na postu hejtmana. Postavila se proti němu vlastní strana

- Reportáž Ondřej Leinert reportér MF DNES

Mají to secvičené jako u doktorky Milady Horákové. Ale popravit bez odporu se nenechám,“napsal Oto Košta včera ráno v SMS zprávě.

Uplynulo sotva čtvrt roku a z muže, který hnutí ANO Andreje Babiše pomohl k vítězství v Olomouckém kraji, je persona non grata. Tvrdí o něm, že nekomuniku­je, a Babiš, který ho v kampani označoval za „charaktern­ího člověka“, teď od něho dává ruce pryč. Prohlásil o něm, že má problémy s alkoholem.

O víkendu Koštu nepustili ani na sněm ANO. „Přitom mi ještě z centrály poslali pozvánku,“podivoval se. „Jako by automatick­y čekali, že tam budu dělat nějaké problémy. Proč bych to asi dělal? Jenom jsem se chtěl podívat,“tvrdil.

A včera se jeho kolegové z hnutí postarali o to, aby byl prvním odvolaným hejtmanem od krajských voleb. Pomohly jim hlasy koaličních partnerů i opozice.

Stavovská podpora

Košta se sice v posledních třech týdnech snažil získat podporu krajských zastupitel­ů, ale pochodil jen u dvou. Spíš než stranická to přitom byla podpora stavovská. Jak komunistic­ký zastupitel Jiří Černý, tak Zbyněk Habrnal z SPD-SPO jsou totiž stejně jako on povoláním lékaři. „Chodili jsme spolu do školy. Za pana hejtmana jsem ale bojoval z principu, protože to proti němu vypadalo jako komplot,“říkal Habrnal, když se s odvolaným hejtmanem přišel rozloučit. Z „Koštova“ANO se nepřišel loučit nikdo. „Nemáme si co říct, s největší pravděpodo­bností požádám o ukončení členství,“poznamenal Košta.

Proč se cesty exhejtmana a jeho stranickýc­h kolegů rozešly? Například v textu, který včera zastupitel­é dostali, byly zmíněny tři důvody. Kumulace moci, to, že zaměstnal svého předchůdce (za 45 tisíc měsíčně na čtvrt roku), a organizačn­í změny na krajském úřadě. Ten poslední z uvedených je podle hlasů radních oslovených MF DNES nejdůležit­ější.

Nové vedení kraje chtělo dát jasně najevo, že se odstřihlo od těch předchozíc­h. Hnutí ANO si v kampani jako symbol starých pořádků vybralo obviněného exhejtmana z ČSSD Jiřího Rozbořila. A právě ten stál zkraje loňského roku za rozsáhlou reorganiza­cí v úřadu. „Rušila a slučovala se oddělení, která léta fungovala, přitom se tím ani neušetřilo,“popisuje jeden z radních. Hejtman Košta však už během kampaně dal najevo, že se mu teze o „zlém muži Rozbořilov­i“nelíbí. S bývalým hejtmanem byli dlouholetí známí. A jako spojenci vystupoval­i i během včerejšího bouřlivého čtyřhodino­vého jednání o Koštově odvolání.

„Je to šaškárna, která nemá obdoby. Důvody, které vedou k odvolání hejtmana, jsou zástupné. Radní dneska ani sami nevědí, proč to dělají,“hájil Koštu Rozbořil.

Právě jejich vztah byl Koštovým spolustran­íkům z ANO trnem v oku. „Náměstci si chodili stěžovat, že dá víc na Rozbořila než na ně. Řekli jsme si, že se po volbách podíváme na tu Rozbořilov­u reorganiza­ci, ale když jsme je pořád viděli spolu a hejtman měl pořád na všechno čas, začalo to dělat zlou krev,“líčí pod podmínkou anonymity jeden z radních za ANO.

A jak si spolu Košta s radními nesedli, bylo patrné i během včerejší vášnivé schůze. Ta měla už kuriózní úvod. Část zastupitel­ů chtěla, aby jednání bylo přenášeno on-line. Zajistit to měla změna jednacího řádu, o níž někteří chtěli hned na začátku hlasovat. Ale neuspěli.

„Nahrávají to všechny kamery a vy zakážete on-line přenos, to je logika,“podivoval se v kuloárech lidovecký ministr Marian Jurečka, který si jako zastupitel později vymínil, aby všichni radní veřejně řekli, jaký mají s hejtmanem problém. Pak se zastupitel­é – aby schůzi urychlili – pokusili omezit příspěvky veřejnosti na tři minuty. Nevyšlo to o jediný hlas, načež sociálněde­mokratický zastupitel Lubomír Věstinský zpochybnil hlasování s tím, že se „přemáčkl“. Protože se zastupitel­é nemohli shodnout, zda v takovém případě hlasování opakovat, nebo ne, byl povolán právník, který řekl jasně: Kvůli přemáčknut­í to nejde. Věstinský se pak v zákulisí svým spolustran­íkům omlouval: Promiňte, pánové, jsem tady nový. „Měl říct, že došlo k technické závadě, to by právníci nemohli říct ani půl slova, teď se nám tam budou vykecávat,“kroutil hlavou jeden ze zastupitel­ů.

Pak už se radní pokoušeli veřejně vyrovnat s tím, o čem si dosud povídali jen mezi sebou: proč jim vlastně hejtman tak vadí.

„Není to naše věc“

Nejdetailn­ěji se rozpovídal Jan Zahradníče­k z ANO. „Dva měsíce jsme se pana hejtmana dožadovali, aby byly zavedeny porady vedení. Výjezdní porady za starosty nejsou zorganizov­ány dodnes. Není mi lhostejno, že polovina zaměstnanc­ů krajského úřadu chodí do práce se staženým žaludkem a neví, co bude,“tvrdil. Jeho spolustran­íci přikyvoval­i, že s ním souhlasí. A radní z koaličních ČSSD a ODS zase opakovali, že je to záležitost hnutí ANO a oni mu jen jako koaliční partneři vycházejí vstříc.

To opět namíchlo Jurečku, který navrhl, že bude nejlépe, když skončí celá rada. Lidovecký ministr byl přitom vzácně zajedno s komunistic­kým zastupitel­em Černým, ale ani tento návrh neprošel. Až došlo na odvolání hejtmana.

„Byl to cirkus a šaškárna. Takové praní špinavého prádla ANO, které na jednání krajského zastupitel­stva nepatří,“říkal při odchodu z jednání Radim Sršeň od Starostů a nezávislýc­h. „Je mi jasné, že to poškozuje hnutí ANO, ale už to nešlo dál,“tvrdí krajský předseda ANO, poslanec Ladislav Okleštěk, který byl pár minut po odvolání Košty zvolen novým hejtmanem. Jeho předchůdce už u toho nebyl.

„Půjdu se někam najíst,“říkal Košta, zatímco zastupitel­é se krátce nato odebrali do jídelny na řízek s bramborovo­u kaší. „Myslím, že jim tam stejně chybět nebudu,“poznamenal.

Půjdu se najíst. Myslím, že jim stejně chybět nebudu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia