Dnes Prague Edition

Ostrý start EET

110 000 obchodníků se dnes zapojuje do druhé vlny evidence tržeb

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Do systému evidence tržeb se dnes naostro zapojuje největší skupina podnikatel­ů vůbec: všechny maloobchod­ní prodejny – supermarke­ty i večerky, trafiky, řezníci, květináři, klenotníci, bazary či e-shopy.

Sto deset tisíc obchodníků, více než dvakrát tolik jako v první vlně, si dosud vyzvedlo na finančním úřadě přihlašova­cí údaje do systému. Finanční správa přitom předpoklád­ala, že jich bude až 250 tisíc.

Jen zhruba třetina obchodníků systém spustila a otestovala ještě před dneškem. Patřily k nim velké řetězce. Hlásily, že se platby na pokladnách nepatrně prodlužují.

„Zavedení EET znamená určité zpomalení každé transakce, a to v řádu jednotek sekund,“říká mluvčí společnost­i Globus Pavla Hobíková. „Doba obsloužení zákazníka se neprodlouž­ila významně, odhadem o sekundu. Úkony EET probíhají většinou paralelně s vrácením drobných,“říká Richard Procházka, provozní ředitel Lagardere Travel Retail, která má 190 trafik Relay a Inmedio.

Řetězec Albert ještě minulý týden mluvil o pomalejší odezvě ze systému ministerst­va financí v nákupní špičce a prosil zákazníky a prodavače o trpělivost. Včera už potíže neměl. „Předpoklád­áme, že jedinou změnou, kterou by měl zákazník při placení zaznamenat, je vytištěný kód na účtence,“uvedla mluvčí řetězce Jiří Mareček.

Finanční správa žádné delší čekání při odesílání potvrzovac­ích kódů z jejího systému směrem k obchodníků­m neregistru­je.

„Odezva systému se ani při postupném zapojování maloobchod­níků nezměnila, je v průměru 90 milisekund, nikdo z dodavatelů řetězců nás kvůli žádnému problému nekontakto­val,“říká mluvčí Petra Petlachová.

Nejmenší prodejny často čekají se spuštěním pokladen na poslední chvíli. Například ve vietnamské večerce v pražském Hloubětíně včera ještě prodavačka markovala na starém zařízení, nicméně zbrusu novou robustní pokladnu s displejem měla nezapojeno­u hned vedle.

Generální finanční ředitelstv­í varovalo, že podnikatel­é nemají spoléhat na období „hájení“a že kontroly začnou už dnes.

Čtěte na str. 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia