Dnes Prague Edition

ČSSD vábí mladé na elektronic­ký stát

Mladí radí Sobotkovi, jak získat nové voliče

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Ačkoliv ČSSD otáčí v posledních týdnech kormidlem citelně doleva a cílí na tradiční voliče levice, ladí i nový plán, jak zaujmout zároveň také mladší generaci.

Že právě o mladé v nadcházejí­cích sněmovních volbách straně půjde, naznačil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka už po neúspěchu v krajských volbách.

Plán, jak chce ČSSD mladé lidi vábit, už má konkrétněj­ší vize: v jedné z nich hraje prim internet a cílem je omezit běžné návštěvy různých úřadů na minimum. Tak třeba – firmu by šlo založit přes internet, vyměněný řidičský průkaz doručí až domů pošta a platba kdejakých poplatků by se napříště obešla bez složenek, protože je člověk zaplatí přes internet z domova.

„Dal jsem dohromady tým mladých členů ČSSD, jejichž nápady a návrhy míří ke všem oblastem chystaného volebního programu, věřím, že jej to zatraktivn­í a udělá přitažlivě­jší i pro mladší voliče. Mezi jejich tématy je digitaliza­ce, kvalita životního prostředí včetně kvality potravin, zlepšení sociálních podmínek studentů vysokých škol nebo například výstavby rychlého železniční­ho spojení,“popisuje Sobotka. Do úzké skupinky, která nyní pracuje na nových tématech, si vybral například ministryni školství Kateřinu Valachovou, šéfa mladých sociálních demokratů Radka Hlaváčka či pražského radního Petra Dolínka.

„Témata, kterými se nyní zabýváme, bývala v minulosti spíše okrajová, přitom mohou zjednoduši­t to, co člověk denně běžně řeší. A když se zapojí internet, tak třeba i ušetřit čas, který člověk jinak stráví na úřadech. Zároveň si také uvědomujem­e, že musíme říkat věci jinak než v roce 1992, musíme mluvit jazykem roku 2017, a to srozumitel­ně a jednoduše,“popisuje Dolínek.

V pracovní skupině pak budou vymýšlet i to, jak témata jednoduše podat veřejnosti. Podle Dolínka pak vymyšlená témata chtějí v diskusích probírat na setkáních s lidmi a případně je i upravovat.

Další ze změn, které chtějí v ČSSD zavést, je i to, aby úřady posílaly SMS zprávy například při konci platnosti občanského a řidičského průkazu. „V Německu například funguje, že mají zřízené schránky jen pro komunikaci s úřady. A takováto upozornění na konec platnosti dokladu a podobně dostanou na tento e-mail,“popisuje možnosti Hlaváček.

Výhodné půjčky na byt

Sociolog Jan Herzmann potvrzuje, že pro generaci do pětatřicet­i let je digitaliza­ce důležitým tématem, které by neměla politická strana – chce-li tuto skupinu lidí oslovit – opomíjet. „Otázka je, do jaké míry to je z dílny ČSSD autentické, protože pro ni to jsou poměrně nová témata. Navíc to, co se dělo kolem odvolaného ministra Mládka s mobilními daty, vysílalo spíš signál, že ČSSD tomuto směřování technologi­í moc nerozumí nebo nefandí. Takže pokud toto téma budou chtít rozvíjet, bude to poměrně obtížná komunikačn­í úloha, ale strategick­y je to správný směr,“myslí si Herzmann.

To však chce Sobotka zjevně zvrátit – po Mládkovi dočasně vede resort průmyslu a obchodu a chce řešit levnější mobilní data.

ČSSD se tak bude muset spíše vypořádat s tím, jak cílit zároveň na mladé i na tradiční levicové voliče. „Pro každý politický subjekt je velice obtížné komunikova­t dvěma směry současně. Nechci říci, že to ČSSD nezvládne, ale není to jednoduchá úloha,“myslí si Herzmann.

Kromě digitaliza­ce plánuje ČSSD zkusit oslovit mladé výhodnější­mi podmínkami pro státní půjčky na bydlení. „Chtěli bychom otevřít diskusi, zda to nerozšířit na absolventy obecně, a nejen na ty, kteří mají rodinu. To je někdy začarovaný kruh, kdy mladí nedosáhnou na bydlení, a proto rodinu nezaloží, takže se bavíme o tom, jak je nějakým způsobem motivovat,“zmiňuje další z námětů Hlaváček a zaměřit se chtějí i na kvalitnějš­í ubytování na kolejích.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Hi-tech
premiér Bohuslav Sobotka si vyzkoušel brýle pro virtuální realitu
Foto: Petr Topič, MAFRA Hi-tech premiér Bohuslav Sobotka si vyzkoušel brýle pro virtuální realitu
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia