Dnes Prague Edition

Mluvil o Tuhém a úniku informací, teď ho obvinili

-

PRAHA Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) obvinila bývalého detektiva Jiřího Komárka ze zneužití pravomocí. Komárek vloni v souvislost­i s kritizovan­ou reformou policie hovořil veřejně o podezření policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního úniku informací“. Informaci včera přinesl Český rozhlas.

Informaci MF DNES potvrdil sám Komárek. „Zatím se k tomu nebudu nijak vyjadřovat. Až se poradím se svým obhájcem,“dodal.

Inspekce obvinění odmítla potvrdit s vysvětlení­m, že právo informovat o případu si vyhradilo Vrchní státní zastupitel­ství (VSZ) v Praze. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová však uvedla, že tuto informaci nemá. „Zatím nám GIBS tuto informaci oficiálně nepředal, nemohu vám proto nic potvrdit,“řekla Bradáčová.

Komárek loni v létě prohlásil, že policejní prezident Tuhý je podezřelý z „brutálního úniku informací“. Tuhý za to na něj podal trestní oznámení pro pomluvu. Komárkovo trestní oznámení na ministra vnitra Milana Chovance a Tuhého žalobci nakonec založili, nedospěli k tomu, že byl spáchán trestný čin.

Podezření na únik informací zpochybnil­a rovněž sněmovní vyšetřovac­í komise, která se zabývala okolnostmi reformy policie. Jako částečné viníky označila státní zástupce z Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci. Komárek vyšetřován­í komise označil za frašku.

Sloučení policejníh­o Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminalit­y (ÚOKFK) pod Národní centrálu proti organizova­nému zločinu (NCOZ) vyvolalo před létem loňského roku napětí mezi koaličními stranami ČSSD a ANO. Sociální demokraté podporoval­i reorganiza­ci, zatímco ANO Andreje Babiše stálo za jejími odpůrci, jako byl bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta a právě Komárek.

Šlachta naznačil, že reorganiza­ce byla narychlo připravena poté, co jeho útvar zasáhl přímo v řadách policie. — Pavla Kubištová, iDNES.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia