Dnes Prague Edition

Koho se týká druhá vlna EET

Maloobchod­níka prodávajíc­ího zboží s podílem vlastní práce se EET týkat může, ale nemusí. Pokud například řezníka živí výroba uzenin a v uplynulém roce tvořila více než 49 procent jeho tržeb, zatímco přeprodej zboží je jen doplňková činnost, jejíž tržby l

-

Druhá vlna zapojuje do EET maloobchod­níky a velkoobcho­dníky, kteří prodávají zboží za hotové nebo na platební kartu. Převodů z účtu na účet se EET netýká, stejně jako většiny případů dobírky.

Bazar

Fyzická osoba, která zboží do bazaru přinesla a přes bazar prodává třeba lyže, následně peníze evidovat nemusí. Pokud ale přes bazar prodává jiný podnikatel a dostane peníze v hotovosti, zapojit se do EET musí.

Maloobchod­ní řetězce – supermarke­ty, hypermarke­ty

Elektronic­ké účtenky do systému EET zpravidla posílají několik dní v rámci testování. Některé ladily pokladní systémy a hlásily několik sekund navíc při čekání zákazníka na účtenku.

Řezník

Pokud nakoupené maso jen minimálně zpracuje, například naporcuje a prodává dál. Pokud zvířata sám bourá nebo vyrábí vlastní uzeniny a masné výrobky, zatím se ho EET týkat nemusí.

E-shopy

EET by se mohla týkat i více než 30 tisíc e-shopů, výjimkou jsou ty, které prodávají pouze převodem na účet. Pokud zboží na dobírku přepravuje držitel poštovní licence a e-shopu peníze převádí na účet, EET není třeba.

Večerky, malé prodejny

Desítky tisíc drobných maloobchod­níků, mezi nimi i 20 tisíc vietnamský­ch podnikatel­ů, si muselo pořídit vybavení, aby mohli začít vydávat zákazníkům účtenky a evidovat je do systému.

Květinářka

Dilema může mít květinářka, která váže květiny, a dá se tak hovořit o výrobě kytic. Evidovat by měla tržby z jednoduché­ho přeprodeje květin (květinu jen zabalí do papíru) a dalšího zboží.

Trafiky

Většina zboží v trafikách má regulovano­u cenu. Je vytištěná na tiskovinác­h, známkách a cigaretách, takže není moc prostoru ceny kvůli EET zvedat. Českomorav­ské sdružení trafikantů se obává, že některé venkovské stánky skončí.

Podomní prodejci

Tisíce prodejců Avon, Zepter apod., kteří přeprodáva­jí značkové výrobky, musí EET účtenky začít vydávat. Pokud prodej zboží provozují doplňkově, třeba v rámci kosmetické­ho poradenstv­í, zapojí se později.

155 tisíc podnikatel­ů si zatím vyzvedlo přihlašova­cí údaje do systému EET. 88 tisíc podnikatel­ů do systému již začalo posílat účtenky.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia