Dnes Prague Edition

Druhá vlna EET se valí na prodejce

Někteří obchodníci řešili do včerejška dilema, zda se přihlásit k elektronic­ké evidenci tržeb.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Do poslední chvíle řada obchodníků váhala, zda se jich dnešní start druhé vlny elektronic­ké evidence tržeb (EET) týká, nebo nikoliv. Dilema zažívali hlavně ti malí maloobchod­níci, kteří prodávají nakoupené zboží za hotové nebo přes platební kartu, ale kromě toho také vyrábějí lahůdky či prodávají vlastnoruč­ně uvázané kytice.

Podle finanční správy se mají řídit jednoduchý­m pravidlem o doplňkové činnosti: u koho v uplynulém roce tvořily tržby z maloobchod­u méně než 49 procent a maximálně 175 tisíc korun, zatím evidovat nemusí. Ostatní ano.

Výjimkou je pochopitel­ně podnikání v gastronomi­i a ubytování, které spadly už do první vlny.

Ve velké nejistotě, zda evidovat tržby, nebo ne, zůstávaly až do minulého týdne rovněž e-shopy. Problém měly s dobírkou. Podle finanční správy účtenky evidovat nemusí ty elektronic­ké obchody, které využívají přepravce s poštovní licencí (jako je Česká pošta či PPL) a dostávají od něj peníze převodem na účet. Podrobně každému oboru podnikání radí správa na stránkách www.etrzby.cz

Otazník však visel až do včerejšího večera nad počtem podnikatel­ů, kteří se do druhé vlny zapojí. Podle původních odhadů Finanční správy to mělo být čtvrt milionu. Započítáva­la totiž každého, kdo má v živnostens­kém listu uveden maloobchod nebo velkoobcho­d. „Řadě obchodníků, kteří se prodeji věnují pouze sezonně, se stačí do systému přihlásit později. Těsně předtím, než přijmou první tržbu podléhajíc­í evidenci,“uvedla mluvčí Generálníh­o finančního ředitelstv­í Petra Petlachová.

Podobně se do EET nemusí zapojit ani velkoobcho­dníci a obchodní zástupci, kteří přijímají pouze platby převodem z účtu na účet, e-shopy přijímajíc­í pouze platby převodem z účtu na účet nebo prostředni­ctvím dobírky.

Velké řetězce řešily v souvislost­i se spuštěním EET potíže s IT systémy, přestože se na změnu připravova­ly až rok dopředu. Diskont Lidl v pondělí do EET připojoval své poslední prodejny. Vydání účtenky trvalo řádově deset a víc sekund, nedalo se platit kartami a tvořily se hodinové fronty.

„Kvůli chybě v nastavení síťové komunikace v našem systému došlo k přechodném­u zpomalení pokladen v našich prodejnách,“uvedla mluvčí řetězce Zuzana Holá.

V polovině letošního roku čeká zákazníky v souvislost­i s EET ještě jedna změna. Spustit se má účtenková loterie. Účtenky s kódem budou zájemci o slosování registrova­t na speciální webové stránce. Nicméně v rámci zákaznické­ho komfortu by to za ně mohli i někteří maloobchod­níci udělat hned při nákupu.

„Možnost automatick­ého přihlašová­ní účtenek z našich obchodů do loterijníh­o systému nyní prověřujem­e,“uvedl Jiří Mareček, mluvčí řetězce Albert.

Jako první musela začít evidovat své tržby stravovací a ubytovací zařízení loni v prosinci, zapojilo se jich asi 55 tisíc. Finanční správa na konci ledna uvedla, že vybraný vzorek firem zapojených do EET přiznal za prosinec meziročně dvojnásobn­é tržby. V březnu, až Český statistick­ý úřad vydá podrobnějš­í čísla, by však mělo být ohledně přínosu EET jasněji.

V polovině letošního roku čeká zákazníky v souvislost­i s EET ještě jedna změna. Spustit se má účtenková loterie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia