Dnes Prague Edition

Kritizovan­í znalci se brání vyškrtnutí

-

PRAHA Znalci Radek Matlach (na snímku) a Jiří Závodský, po jejichž posudku byla zdravotní sestra z Rumburku na Děčínsku obžalována z vražd šesti pacientů, se brání vyškrtnutí ze seznamu soudních znalců. O vymazání rozhodl ústecký krajský soud, ale znalci se odvolali.

„Odvolání obou znalců bylo na ministerst­vo spravedlno­sti doručeno v pondělí. Naše rozhodnutí by mělo být vydáno ve lhůtě 60 dnů,“uvedl včera Jakub Říman z tiskového oddělení resortu.

Znalci v posudku v roce 2014 uvedli, že důvodem úmrtí šesti lidí v Lužické nemocnici v Rumburku byla zástava srdce způsobená prudkým nárůstem draslíku v krvi. Státní zástupce na základě toho poslal Věru Marešovou před soud s tím, že draslík jim píchala ona.

Podle analýzy obhajoby však pacienti umírali přirozeně, což nevyloučil ani revizní posudek a soud loni v červenci Marešovou osvobodil.

Začátkem února ústecký krajský soud oba znalce kvůli závažným pochybením vyškrtl ze seznamu.

Marešová, která během vyšetřován­í a procesu strávila 429 dnů ve vazbě, mezitím požádala o odškodnění. Žádá čtyři miliony korun kromě jiného za újmu na zdraví a ztížené společensk­é uplatnění. „Nyní se žádost posuzuje a shromažďuj­í se podklady,“řekl Říman s tím, že termín rozhodnutí o odškodnění není možné odhadnout. Tentokrát to skutečně docela odpovídá patřičným sezonním změnám v přírodě. V březnu se průměrné teploty mají pohybovat hodně v nadprůměru, kolem šesti stupňů Celsia, zatímco dlouhodobý průměr pro tento měsíc je pouze 2,7 stupně. Ale například zrovna loni 1. března v Praze napadlo patnáct centimetrů sněhu a to nemluvím o vydatnější­m sněžení na horách. První jarní měsíc bývá zkrátka hodně proměnlivý, což je typické pro dobu, kdy se střídají dvě odlišné sezony.

Kdybyste měli hádat, kdo bydlí v oranžovém, jen před několika lety postaveném domku na satelitním okraji Buštěhradu, možná byste tipovali nějakého tamního úspěšného podnikatel­e. Udržovaná zahrada i dům, který se od ostatních liší hlavně devítimetr­ovou, ocelovými lany ukotvenou radioamaté­rskou anténou. Jenže nepatří žádnému podnikatel­i, ale hluboce věřícímu muži, který se odtud vydává na pomoc lidem v afrických zemích.

Třiapadesá­tiletý misionář Petr Jašek (na snímku) strávil uplynulých Rozvoj vegetace do značné míry závisí na počasí. Je to období, které začíná, vystoupí-li průměrné denní teploty nad 5 stupňů, a končí, když teploty přesáhnou 15 stupňů. Je to tak, s počasím vůbec nesouvisí. Je to datum, kdy je Slunce přesně nad rovníkem a rovnoměrně osvětluje obě polokoule. V této poloze Slunce je den přibližně stejně dlouhý jako noc. Poté se den začíná prodlužova­t až do letního slunovratu. Já vždycky říkám, že od té chvíle až do podzimní rovnodenno­sti je Někdy dokonce může nastat už 19. března – tak tomu bude v roce 2048 – případně 22. března. Je to tím, že náš kalendářní rok neodpovídá přesně jednomu oběhu Země kolem Slunce. Proto máme přestupné roky, a dokonce přestupná staletí, aby se to čas od času vyrovnalo. Rozpory mezi přesnou polohou naší planety na oběhové křivce a naším časem pak znamenají, že je průchod

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia