Dnes Prague Edition

Souseda věznili v Súdánu? To jsem netušil

-

patnáct měsíců ve vězení v Súdánu a ven ho dostala česká diplomacie. Dosáhla toho, že tamní prezident prominul Jaškovi dvacetilet­ý trest za údajnou protistátn­í činnost a špionáž. Spolupraco­vník amerického spolku na pomoc křesťanům zvaným Hlas mučedníků se nyní vrací zpět do Buštěhradu.

„Ani nevím, že tady bydlí. Viděl jsem jeho propuštění v televizi, ale nenapadlo mě, že je to soused,“říká překvapeně starší muž, který bydlí od Jaška na dohled a denně okolo jeho domu chodí se psem.

Jašek se vrátil do Česka v noci z neděle na pondělí. Krátce na letišti promluvil o svém věznění v pěti súdánských věznicích, bití a ponižování a děkoval Bohu za své vysvobozen­í. „Jeden z mých spoluvězňů dostal malárii a i přesto, že jsem měl moskytiéru až poslední dva týdny, tak já jsem ji nedostal. Budu ale muset projít lékařskými vyšetřením­i a chci týden strávit s rodinou,“řekl po příletu Jašek, který k lékařům zamířil hned v pondělí ráno. „Doma není, je na vyšetřeníc­h,“uvedla žena, která otevřela v jeho domě.

Jašek, který je podle všeho v dobrém psychickém stavu, ze všeho nejdříve volal nejbližším. Třeba Stanislavu Forejtovi z Jindřichov­a Hradce, předsedovi české pobočky Hlasu mučedníků, či pastorovi Církve bratrské v Kladně Danielu Kaletovi. „Slyšeli jsme se a počítáme, že v neděli přijde na bohoslužbu. Naše modlitebna je malá, proto si pronajmeme sál,“popisuje své plány Kaleta. Církev si pronajala na nedělní dopoledne sál kladenskéh­o Domu techniky.

Česká diplomacie se snažila Jaška dostat domů už od jeho zatčení v prosinci 2015. Súdán ale trval na tom, že musí být postaven před soud, a ten rozhodne. „Ministerst­vo zahraničí tak usilovalo alespoň o to, aby byl proces co nejrychlej­ší. Zlomem ve vyjednáván­í tak byl rozsudek,“uvedla jeho mluvčí Michaela Lagronová.

Stát „vyměnil“Jaška za slib, že obnoví vztahy se Súdánem. Uskuteční se proto česko-súdánské byznysové fórum, země budou spolupraco­vat na úrovni zpravodajs­kých služeb či archeologi­ckých průzkumů. „Súdán má informace o migrantech, je tranzitní zemí. My máme informace jako člen EU,“řekla Lagronová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia