Dnes Prague Edition

„Umírnění“v Sýrii se rozpustili v al-Káidě

-

USA, Saúdové a Turci přestali vyzbrojova­t „demokratic­kou opozici“v Sýrii. Přešla totiž pod radikály. Válka v Sýrii se tak zpřehledni­la: už je to jen Asad versus džihádisté. DAMAŠEK Tohle čerstvé video na internetu bylo dlouho očekávaným varováním před zvratem, s nímž se počítalo už dávno: džihádisté právě odpalují výkonnou protitanko­vou řízenou střelu Tow proti tanku syrské armády.

Problém je, že tyto zbraně dodala původně „umírněné opozici“americká vláda. Teď je mají džihádisté, protože i ten zbytek umírněných nyní končí v řadách džihádu.

Tím v podstatě končí i několikale­té předstírán­í, že skupiny, jež Západ s velkou dávkou optimismu shrnoval pod název „demokratic­ká opozice“, jsou významnou součástí konfliktu, a tím i řešení války.

Po pádu Aleppa mají nyní početně velmi slabé a demoralizo­vané „umírněné“skupiny tři možnosti. První je nechat se pobít syrskou odnoží al-Káidy, která využívá situace a dobývá torza jejich území.

Druhá varianta je výhodnější a spočívá v tom, že se povstalci nechají al-Káidou pohltit.

Třetí varianta je jen odstín té druhé: mohou se nechat radši pohltit jinými džihádisty ze skupiny Ahrár aš-Šám, kteří jsou s al-Káidou na nože. Ti jim rádi poskytnou ochranu, protože si tak rozmnoží řady. Ale je to přesun z deště pod okap, protože i tato skupina má za cíl islámský stát s právem šaría.

Celkovou situaci vystihuje výrok člena jednoho z USA podporovan­ých hnutí: „Al-Káida nás požírá.“

Převtělení umírněných se odehrálo dramatický­m tempem, takže USA oznámily jejich pěti hlavním skupinám, že okamžitě končí s dodávkami zbraní a platů. Totéž udělaly i Saúdská Arábie a Turecko.

Oficiálně je cílem přimět takzvanou demokratic­kou opozici, aby se spojila, ukončila sváry a stala se opět silou v boji i při vyjednáván­í.

Je to však jen kouřová clona kolem toho hlavního: jak rebely ovládají džihádisté, dochází k bizarní situaci, že USA vlastně vyzbrojují al-Káidu a jí podobné radikály.

U Američanů to vyvolává mrazivé vzpomínky na protiletad­lové střely Stinger, které v 80. letech dodaly afghánským mudžáhidům decimovaný­m sovětskými vrtulníky a letadly. Stingery sice zvrátily vývoj války, ale hned po 11. září 2001 se staly hrozbou, protože Afghánci jich po porážce SSSR hodně nevrátili a Taliban je mohl předat Usámově al-Káidě, aby s nimi střílela po civilních letadlech.

Protitanko­vá střela Tow může zničit cíl i na vzdálenost 3,5 kilometru.

Pád Aleppa a následujíc­í vývoj se staly hřbitovem mýtu, že umírnění povstalci jsou schopni představov­at politickou a vojenskou alternativ­u k vládě Bašára Asada.

Taková možnost byla na začátku války zřejmě i realitou, ale brzy už existovala jen papírově v proklamací­ch politiků a jako minomet v propagandi­stických přestřelká­ch provázejíc­ích válku. „Umírnění“rebelové nebyli tak silní, jak se tvrdilo, nebyli často tak umírnění, a jak je válečná logika sváděla dohromady s islamisty a džihádisty, stávali se pomalu jedněmi z nich.

Nyní neislamist­ická opozice ovládá jen kapsy kolem Damašku, území na jihu Sýrie a několik míst poblíž Aleppa, kde bojuje s Turky proti Islámskému státu. Zbylá území, která jsou ze setrvačnos­ti označována jako oblasti pod kontrolou povstalců, především provincii Idlíb, ovládá pobočka al-Káidy.

Hlavní linka syrské války se tak zpřehledni­la, už je to jen Asad proti džihádistů­m. Paradoxně se na jeho straně ocitají i USA: vedle náletů na Idlíb tam teď například dronem zabily i jednoho z šéfů pobočky al-Káidy v Sýrii (a zetě Usámy bin Ládina). Dřív to mohlo vypadat, že to dělají kvůli „demokratic­ké opozici“. Ale ta teď přestala existovat, zatímco džihádisté jako nepřítel Ameriky v Sýrii dál zůstávají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia