Dnes Prague Edition

Dva turisté mají letenku k Měsíci. Už na příští rok

-

WASHINGTON Měsíc si můžete zapsat do turistický­ch destinací. Alespoň podle miliardáře Elona Muska, šéfa soukromé americké společnost­i SpaceX. Ten v noci na včerejšek oznámil, že už příští rok se jeho firma chystá dva klienty dopravit k Měsíci. Zatím tedy jen na okružní výlet.

Cesta má trvat zhruba týden. Během ní se má vesmírné plavidlo přiblížit k povrchu Měsíce, ale nepřistane na něm. Dvojice turistů, která se navzájem zná, již podle Muska zaplatila „významnou“zálohu. Jaká je cena, Musk neprozradi­l. Tvrdil však, že je srovnateln­á s cenou za dopravení astronautů na Mezinárodn­í kosmickou stanici (ISS). Agentura AP podotkla, že americká vesmírná agentura NASA nyní, kdy po ukončení provozu jejích raketoplán­ů nemá dopravní prostředek na takovou misi, platí ruské agentuře Roskosmos zhruba 70 milionů dolarů (1,7 miliardy korun) za dopravu jednoho astronauta na ISS.

Pokud se Muskovi výlet pro turisty podaří, bude to vůbec první výprava k jediné přirozené družici Země za téměř půl století. Před 46 lety totiž NASA ukončila program Apollo, v jehož rámci lidé přistávali na Měsíci. Naposledy se přímo na povrch Měsíce podíval Eugene Cernan, astronaut s českými kořeny, v rámci mise Apollo 17. Bylo to v prosinci 1972 a Cernan měl s sebou tehdy i českoslove­nskou vlajku.

Turisté by k Měsíci měli podle propočtů letět od Země do vzdálenost­i něco mezi 480 000 až 640 000 kilometry V tomhle k Měsíci – každopádně by tak měli překonat dosavadní rekord, který držela mise Apollo 13 zhruba se 400 tisíci kilometry od Země.

Musk rovněž upozornil, že dvojice jeho klientů počítá s tím, že před letem absolvuje intenzivní přípravu. Dodal, že turisté jsou srozuměni s nebezpečím, které taková cesta představuj­e. „Podle mě do toho jdou s jasným vědomím toho, co se může stát. Děláme vše pro to, abychom riziko minimalizo­vali, ale nulové nebude,“dodal.

Otázkou je, zda Muskova společnost neohlásí zpoždění, jako to v minulosti ve svém vesmírném programu učinila již několikrát. K Měsíci má turisty dopravit modul Dragon vynesený upraveným typem rakety Falcon. Tento typ se přitom začne testovat až letos v létě. Letenky nicméně podle Muska určitě nepropadno­u.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia