Dnes Prague Edition

Berlín: Policie provedla zátah na extremisty

-

Pokračován­í ze str. 1 Razie, která začala v úterý v šest hodin ráno, se účastnilo 460 policistů. Prohledali celkem 24 budov na území Berlína, které byly na činnost mešity napojeny. Bylo mezi nimi několik bytů, dvě kanceláře a šest vazebních cel.

Podle ministra vnitra Thomase de Maiziera se na území Německa nyní vyskytuje zhruba 500 radikálníc­h islamistů připravený­ch páchat násilí. Někteří z nich se podle vyšetřovat­elů scházeli právě v moabitské mešitě. Modlitebnu navštěvova­li především Turci a muslimové z oblasti Kavkazu, ale také Tunisan Anis Amri, který koncem roku útočil na vánočním trhu na berlínském náměstí Breitschei­dplatz.

Minulý týden také policie v Berlíně zatkla tři muže ve věku 21, 31 a 45 let podezřelé z vazeb na Islámský stát. I ti se v mešitě v Moabitu scházeli. Údajně se chtěli připojit k bojovníkům hnutí Islámský stát v Sýrii nebo Iráku, úřady je ale podezíraly i z toho, že plánovali útok na německém území.

Razie je důsledkem přísnějšíc­h protiteror­istických opatření, na kterých se po vánočním atentátu shodli ministři vnitra a spravedlno­sti Thomas de Maiziere a Heiko Maas. Od začátku letošního roku už proběhly desítky zásahů proti mešitám podezřelým z podpory terorismu.

Razie podobného rozsahu se uskutečnil­a také začátkem února ve stotisícov­ém Göttingenu v Dolním Sasku. Policie tam zatkla 27letého Alžířana a 23letého Nigerijce. Oba se v Německu narodili a žili se svými rodiči. Podle policie byli oba mezi islamistic­kými radikály dlouhodobě aktivní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia